Сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за смъртността по цял свят.
Смята се, че основна причина за патологии на сърцето е нашият начин на живот.
Кои са най-полезните храни за сърцето, които можем да си купим от близкия магазин?
Редовната употреба на такава храна намалява вероятността от развитие на атеросклероза, исхемия и други заболявания на сърцето.
1. Мазна риба за профилактика на атеросклероза
Първото нещо, което трябва да направим е да отидем на рибния щанд, тъй като именно там са най-полезните храни за нашия мотор.
А знаете ли защо ескимосите на практика не боледуват от сърце?
Причината е, че ядат много мазна риба.
В нея се съдържат омега-3, полиненаситени мастни киселини, които предотвратяват развитието на атеросклероза и на други сърдечно-съдови заболявания, свързани с повишените нива на холестерол в кръвта.
2. Авокадо – източник на мастни киселини и калий
Още един добър източник на полиненаситени мастни киселини е авокадо.
Но освен омега-3 в авокадото се съдържа много калий, който способства за нормализация на сърдечната дейност.
Редовната употреба на авокадо спомага за нормализиране на артериалното налягане и за водно-солевия баланс.
3. Грейпфрут за нормална функция на сърдечния мускул
Макар и това да е горчив, е необичайно полезен плод, който е добре да се похапва редовно.
В грейпфрута се съдържат голямо количество фибри, гликозиди и витамин С.
Гликозидите спомагат за подобряване на сърдечната дейност, препятстват развитието на атеросклероза и благотворно влияят на сърцето при аритмии.
4. Ленено масло за профилактика на сърдечно-съдови заболявания
Лененото масло – това е мощно профилактично средство срещу множество сърдечно-съдови заболявания.
Именно в лененето масло се съдържа голямо количество омега-3 мастни киселини, които прочистват кръвоносните съдове с полепнал холестерол.
Въпреки високата си калоричност лененето масло също спомага за отслабване, но трябва да е в умерени количества – не повече от 2 супени лъжици дневно.
5. Зърнени
От голяма полза ще ви бъде да замените белият хляб с черен, а също въведете в менюто си непреработени зърнени.
В зърнените се съдържат голямо количество фибри, които възпрепятстват усвояването на лошия холестерол.
Редовната употреба на зърнени ще бъде отлична профилактика на атеросклероза и исхемична болест на сърцето.
6. Чесън – мощно средство срещу хипертония
Противовирусните свойства са отдавна известни.
Но малко хора знаят, че чесънът е още и прекрасно средство срещу повишено налягане.
В състава на чесъна влиза азотен оксид и водороден сулфид – вещества, които способстват за понижаване на артериалното налягане.
Някои изследвания показват, че редовното похапване на чесън понижава кръвното с 15-20 пункта.
7. Червено вино – най-важното е да се спазва мярка
Ще бъдете изненадани, но червеното сухо вино може да стане надежден помощник за вашето сърцето.
Най-важното е да се съблюдава мярка – не повече от чаша дневно, за предпочитане са истинските вина.
Червеното вино е богато на антиоксиданти, а умерената употреба на алкохол оказва стимулиращо въздействие на работата на сърдечно-съдовата система.
Внимание!
Червено вино можете да пиете само ако сте здрави, в противен случай повече ще навреди, отколкото да помогне.
8. Ягоди – ценен източник на минерали и хранителни вещества
До сезона на ягодите има още няколко месеца, но в супермаркетите се предлагат вносни, гръцки, както и замразени, които запазват до 90-95% от хранителните вещества.
Много добър източник на витамин С и магнезий.
Всички тези компоненти са необходими за нормална сърдечно-съдова функция.