Забравете за семената чия и плодовете асаи.
1. Плодове на аристотелия – маки
Тези растения се срещат най-много в южните части на Чили.
Индианците от племето мапуче са ги събирали отдавна. Възможно е именно на плодовете на аристотелия да са дължали своето крепко здраве, сила и издръжливост.
Мапуче са единственият народ от коренното население на Южна Америка, който преселниците така и не успяват да завладеят.
Индианците мапуче и досега живеят в Чили и днес събират плодове не само за себе си, но и да ги продават, тъй като търсенето постоянно нараства.
Това не е изненадващо, тъй като маки съдържат много антоциани.
Антиоксиданти, които понижават активността на възпалителните процеси в организма.
Маки помагат за профилактика на множество заболявания – от артрит и диабет до рак.
2. Сок от кълнове на ечемик
Ечемикът – това е една от първите култури, които започват да отглеждат хората.
Зародишите на ечемика се използват за храна и в медицината от хилядолетия.
Смятало се, че това растение помага за справяне със заболявания на кожата, черния дроб, кръвта разстройства на храносмилателния тракт.
Днес зародишите на ечемика са отново на мода – като нова модерна суперхрана.
В сока от ечемик се съдържат много витамини и минерали, а също и антиоксиданти и хлорофил.
Но в сока няма растителни влакна, на който са богати кълновете.
Сред допълнителните бонуси за здравето са борба със свободните радикали и препятствие за стареенето, понижаване на нивата на холестерола и профилактика на рак.
3. Коластра – молозив
Много жени са запознати с термина „молозив“ от бременността и кърменето.
Това са секретите от гърдите, които се появяват преди раждането и на първо време след него.
Как молозивът може да бъде суперхрана?
Колостра – това е суперхрана на основата на краве молозив от първото доене.
Съдържа имуноглобулини, полиптиди и лактоферин.
За какво са ни нужни?
Имуноглобулините G – IgG – това са антитела с памет, които помагат на имунитета да се бори с възбудителите на различни заболявания.
В коластрата IgG са в голямо количество и се употреба за:
• профилактика;
• за повишаване на общия имунитет;
• за справяне с алергиите;
• за облекчаване протичането на автоимунните заболявания;
Лактоферинът, както и IgG, участва във функцията на имунитета.
Лактоферинът помага на организма да се бори с вируси и бактерии, на време да разпознава и да унищожава раковите клетки.
Следва да се има предвид, че всички тези свойства изискват по-дълбоко и детайлно изучаване.
4. Прах от баобаб
Плодовете на баобаба отдавна се използват за храна в Африка.
Месестата част се изсушава и се стрива на прах, а след това се разрежда във вода, получава се доста вкусна напитка, подобна на лимонада.
Това е причината е баобаба да получи алтернативно название – лимонадено дърво.
Днес прахът от плодовете на баобаба придоби популярност и извън пределите на Африка – като суперхрана.
От него могат да се правят напитки и смути, да се добавя в киселото мляко и да се правят бисквити.
5. Бирена мая
Това не е същата мая, която се добавя в тестото за хляб.
За да могат да се употребяват директно, дрождите се инактивират – с топлинна обработка, но не се разрушават напълно.
Така запазват полезните си свойства.
В бирената мая има много белтъчини, витамини от група В.
Всичко това се отразява благоприятно на нервната система. Маята е полезна и за косата и за кожата.