Ако четете редовно статиите на сайта ни Lechenie.bg няма как да не сте забелязвали, че често споменаваме антиоксидантите. Това са съединения, които са изключително полезни за нас и, с които непременно, трябва да се запасяваме, ако искаме да бъдем здрави и млади за по-дълго.
В днешната статия, сме ви подготвили списък на храните, които са най-богати на антиоксиданти, за да сте по-внимателни към нещата, които слагате в количката за пазаруване.
Но първо…какво са антиоксидантите
Ще започнем от по-далеч – знаете ли какво представляват свободните радикали?
Свободните радикали са молекули с един или няколко несдвоени електрони, заради които молекулите стават силно реактивни и нестабилни. За да се стабилизира, свободният радикал си взима електрон от друга молекула. След като другата молекула загуби електрон, тя се окислява и се превръща в нов свободен радикал. Така започва верижна реакция, която с напредване на процеса води до необратими щети по клетките.
Антиоксидантите са тези вещества, които забавят или дори спират клетъчните увреждания, тъй като „подаряват“ електрон на свободния радикал, като по този начин го стабилизират и спират тази верижна реакция. Ако организмът ни не успее да обработи и премахне свободните радикали, това води до оксидативен стрес, който вреди на клетките, а респективно и на сърдечно-съдовата, дихателната и имунната система.
Неутрализирайки свободните радикали, антиоксидантите предпазват организма от развитие на болестни процеси и подобряват цялостно здравословното състояние.
От къде да си набавим антиоксиданти?
Установено е, че най-мощните антиоксиданти се намират в растенията. Това е така, защото растенията, обикновено, са изложени на пряка слънчева светлина през целия дин, което създава много свободни радикали.
Поради това, те са си създали естествена защита и, съответно, произвеждат много антиоксиданти. Сред богатите източници на антиоксиданти са и боровинките.
Те са едни от най-богатите на антиоксиданти източници сред плодовете и зеленчуците. В тях се съдържат антиоксиданти, наречени антоцианини, които редуцират рисковите фактори, свързани със сърдечните заболявания и подобряват мозъчната функция.
Артишокът, макар и малко познат, се оказва, че е един много полезен зеленчук, пълен с фибри, минерали и антиоксиданти. Сред антиоксидантите, открити в него е и хлорогенната киселина, която има противовъзпалителни свойства, а и може да редуцира риска от развитие на злокачествени образувания и появата на диабет от тип 2.
Годжи бери, навлезна на нашия пазар с титлата супер храна и това не е случайно. В малките червени плодчета се съдържа голямо количество антиоксиданти. В годжи бери се съдържат уникални полизахариди, които се свързват с намален риск от появата на сърдечни заболявания и редуцират видимите прояви от стареенето на кожата.