Първите сведения за съществуването на зехтина са около 5000 г. пр.Хр. Вероятно, едновременно в различни краища в древния свят са стигнали до идеята как да пресоват маслините и да получат масло.
За друга популярна в съвремието мазнина, слънчогледа, има данни, че е бил отглеждан от около 3000 г. пр.Хр в земите на Навахо, САЩ. У нас навлиза в менюто ни под влияние на руснаците след Освобождението.
В днешни дни, едни от най-задаваните въпроси е кое е по-полезно – маслото от слънчоглед или от маслини.
Предимства и недостатъци на слънчогледовото олио:
- Олиото е много богато на токофероли – естествин витамин Е;
- Слънчогледовото рафинирано олио е подходящо за термична обработка, тъй като съдържа полиненаситени киселини;
- Съдържа повече полиненаситени, отколкото мононенаситени мастни киселини, които намаляват лошия холестерол в кръвта;
- Според американски изследвания, слънчогледовото олио е богато на омега-6 мастни киселини. Те могат да предразположат към развитието на сърдечни проблеми и ракови процеси, при вече възникнали възпаления;
- Някои източници, твърдят, че олиото отделя повече токсични вещества (алдехиди) при готвене, в сравнение с други растителни масла.
Предимства и недостатъци на зехтина
Маслините, за разлика от слънчогледа, могат да бъдат набрани, освен машинно и ръчно чрез гребла. Макар ръчният метод да е по-труден, той е най-щадящ за плодовете и гарантира по-качествена течност;
Екстра върджин зехтинът съдържа мощни антиоксиданти, които са биологично активни и могат да намалят риска от хронични заболявания;
Зехтинът съдържа вещества, които се борят с възпалението, сред които са олеиновата киселина и антиоксидантът олеокантал;
Най-качественият екстра вържин зехтин понижава кръвното налягане, регулира нивата на лош холестерол и подобрява състоянието на кръвоносните съдовете;
Зехтинът е "капризен" на съхранение. Той трябва да се съхранява в тъмни бутилки, на тъмно място, защото се окислява по-бързо;
Зехтинът екстра върджин има по-ниска точка на горене, от рафинираното олио и затова не е добре да се използа за пържене и печене.
Интересни факти за зехтина и олиото
- 70,000 литра зехтин са отивали за наградите на победителите в Панатинските игри в Атина.
- 100 млн. декара площи в света са засети със слънчоглед.
- Хипократ споменава 60 различни случая, в които може да се лекува чрез зехтин.
- Най-големият производител на олио е Украйна – 6,2 млн. тона, а на зехтин – Испания с близо 1,7 млн. тона. Това са данни от 2019 г.
- Еднакъв брой калории се съдържат в 100 мл олио и 100 мл зехтин.