Някои хора, особено тези с язвен колит или болестта на Крон, не могат да консумират броколи, карфиол и някои други зеленчуци без странични ефекти, сред които основните са:
• Повишено образуване на газове;
• Диария;
Млечните продукти – мляко, сирене и т.н., често предизвикват подобни проблеми.
Много от тях трудно реагират на храни с високо съдържание на фибри.
Екипът на Lechenie.bg проведе малко разследване, за да определи какви могат да предизвикат диария.
Представяме ви списък с главните заподозрени, които най-често са причина за нарушение на спокойствието на червата.
1. Храни с високо съдържание на фибри
Известно е, че растителните влакна са полезни за здравето на храносмилателната система.
Това отговаря на истината.
Но се прекалява с фибрите, това може да предизвика прекомерно образуване на газове и диария.
Увеличавайте плавно фибрите, за да не се стига до проблеми с храносмилането.
Съвет
Ако пък диарията вече се е превърнала в личен проблем, трябва да изключите храните с високо съдържание на фибри от диетичното меню за няколко седмици.
2. Млечни продукти и диария
Непоносимост към лактоза, това е неспособност на организма да разгражда естествената захар, съдържаща се в млякото.
При непоносимост към лактоза, често възникват следните оплаквания подуване на корема, метеоризъм, диария и прочие патологични симптоми.
Те възникват след употреба на млечни продукти – мляко, сирене, сладолед.
3. Глутен и нарушения на храносмилането
При някои хора се открива непоносимост към глутен.
Това е продукт, който се съдържа в пшеничните продукти, ръж, ечемик.
Хранителната непоносимост към глутен е сравнително слабо разпространено заболяване, което се смята за автоимунно заболяване и е известно под названието „целиакия“.
Патологията има разнообразни симптоми, включително и чести позиви за дефекация.
4. Подправки и профилактична диета
Диария, болки в стомаха и прочие неприятни симптоми често се проявяват след ядене на храна с подправки, например, сос чили, пилешко с къри и т.н.
Пикантната храна може да раздразни стомашната лигавица и да провокира диария.
Съвет
При трудности с храносмилането на пикантната храна, за предпочитане е в бъдеще да не се консумират пикантни ястия, особено китайски, индийски, мексикански и т.н.
5. Мазното и метаморфозите на изпражненията
Потенциална вина за диарията обикновено имат червеното месо, сметаната и прочие мазни храни.
Голямо количество краве или растително масло, маргарин също предизвикват храносмилателни разстройства.
Някои хора трудно усвояват мазнините и техният излишък провокира отделяне на повече вода от тънкото и дебелото черво, което е причина за воднисти изпражнения.
Съвет
Ограничете мазните храни в менюто, ако те провокират диария.
6. Страничен ефект на изкуствените подсладители
Изкуствени подсладители често се съдържат в:
• Бонбони;
• Желета;
• Дъвки;
• Таблетки и сиропи срещу кашлица;
• Други храни без захар;
Най-добрият начин за избягване на подсладителите, провокиращи диария е изучаването на етикета на храните.
7. Алкохол, кофеин и газирано
При диария се препоръчва прием на повече течности. Но някои напитки могат да влошат състоянието.
• Алкохолът може да повлияе на способността на клетките да поглъщат вода, което предизвиква обезводняване, особено опасно през лятото.
• Кофеинът, съдържащ се в кафето, чая, шоколада и някои енергийни напитки, е стимулатор, който може да ускори храносмилането и да предизвика диария;
• Содата се разпада, като се образува въглероден газ, а диарията и без това се усложнява от неприятни газове.