Прекаран инфаркт на миокарда често променя живота на пациента на ПРЕДИ и СЛЕД.
Областта на сърцето, в която клетките са загинали, напълно излиза от строя, и нейните функции се изземват от съседните участъци.
Затова е важно пълноценното лечение не само в острия период, но и възстановяването впоследствие.
То включва защита от вълнения и стрес, създаване на спокойна емоционална обстановка, постепенно разширяване на режима и на натоварването.
А също и пълноценно хранене, което помага за укрепване на миокарда.
Възстановяване – с какво започва?
Рехабилитацията след прекаран остър инфаркт на миокарда е продължителна.
Човек е необходимо постепенно да се върне към обичайния си начин на живот, ако това е физически възможно.
В хода на рехабилитацията се разграничават стационарен етап, когато още в болнични условия се увеличават обичайните двигателни натоварвания на пациента.
Провежда се профилактика на ограниченията на движението и понижаване на тонуса на мускулите.
Това се постига с провеждане на лечебна физкултура и специална гимнастика под ръководството на инструктор.
Назначава се лечебна физкултура, гимнастика, занятия на специални тренажори, дозирано ходене, специални масажи, с постепенно разширяване на възможностите на натоварването.
Важно е рехабилитацията да е в пълен обем и функционалните възможности на сърцето да са се възстановили, доколкото това е допустимо.
Но всички етапи на процеса трябва да се осъществяват, без да се бърза, плавно, с постепенно увеличаване на режима и на двигателната активност.
На този етап е важно взаимодействието с лекар, строго следване на всички препоръки, а също и подкрепа на близки хора.
Хранене при инфаркт – важни промени
Храненето след инфаркт трябва да бъде специално.
И менюто трябва да зависи от периода на заболяването – остър, в първите 10 дни, среден – от 2-рата до 8-мата седмица, и постинфарктен, след 8 седмици пристъп.
Лечебното хранене при инфаркт на миокарда е насочено към максимално бързо възстановяване на увредените тъкани и подобряване на сърдечната функция.
Важно е да се контролира теглото и работата на храносмилателната система.
В началния период калоричността трябва да е по-ниска, с ограничение на сол, мазнини, холестерол и азотни вещества.
В храненето се увеличават количеството витамини, калий и магнезий.
На първо време храната се приема на малки порции, дробно, в полутечен и течен вид, настъргана, варена, постепенно менюто се разширява.
Но важно е да помним, че след инфаркт се налагат ограничения на вредните храни, прекаляване със сол и мазнини, намаляване на обема на леките въглехидрати.
Защита на сърцето в постинфарктния период
Често на сърцето вредят навиците, наднорменото тегло и затлъстяването, а също и артериалната хипертония.
Важно е да се има предвид, че дори и един инфаркт да е преживян, при завръщане към предишния нездравословен начин на живот може да дойде следващ, който да е фатален.
Необходимо е да се преразгледа отношението към здравословния начин на живот, справяне с вредните навици, за да се осигури защита на сърцето от излишното натоварване.
Трябва постоянно да се държи под контрол кръвното налягане, като се приемат всички предписани от лекар препарати.
Във всеки случай, в зависимост от причините за инфаркта и степента на увреждане, кръвното налягане и съпътстващото заболяване, спектърът на препаратите ще бъде специфичен.
Не трябва сами да променяме дозите, да прекратяваме приема на изписаните лекарства, да ги заменяме с други.