Ежедневното хранене на съвременния човек често се състои от храни, които само на пръв поглед изглеждат полезни и безопасни.
Съществува и „тъмна страна“, която потребителите не познават, но пък добре позната на учени и лекари.
Въз основа на техните препоръки, трябва да преразгледаме обичайния си начин на хранене и така без особени усилия можем да се предпазим от редица сериозни заболявания.
1. Растителна сметана и диета
Вегетарианци и хора с наднормено тегло предпочитат този продукт, тъй като вярват в неговата полезност.
Но сметаната без мляко се състои от доста опасни за човешкия организъм съставки:
• Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, който може да навреди на черния дроб;
• Хидрогенирани масла, които никога не са съществували в природата и които са сред факторите за хронично възпаление;
• Изкуствени ароматизатори, които също могат да навредят на здравето;
2. Доматено пюре и храните в консерви
Полезността на самите консерванти е предмет на дискусия, тъй като повечето диетолози смятат, че трябва да се консумират храни с минимална индустриална обработка.
Но консервите остават популярни, тъй като спестяват време за приготвяне на храна, внасят и разнообразие в храненето.
В този случай става въпрос за опаковката.
Специален слой пластмаса, който покрива отвътре металните опаковки, има в състава си бисфенол-А.
Това вещество се отнася към синтетичните естрогени.
То е сред факторите за развитие на множество заболявания:
• Кардиомиопатия;
• Затлъстяване;
• Диабет;
• Нарушения на репродуктивната функция;
Съвет
За по-голямо разнообразие в храненето, но без риск от неблагоприятни последствия за здравето, трябва да избираме консервирани храни в стъклени опаковки.
3. Пилешки крилца
Средното пилешко крилце е с тегло от около 81 калории и 5 грама мазнини.
Но любителите на румената коричка не се ограничават само до 1 крилце, яденето на пилешки крилца се превръща в истинска енергийна бомба.
Ако ежедневно приемаме 500 калории над нормата, за седмица лесно сме с няколко килограма отгоре.
Похапването на пилешки крилца е сигурен начин за напълняване.
Съвет
За любителите на сочните пилешки крилца на скара като алтернатива се препоръчват печени пилешки гърди.
4. Изкуствено отглеждана риба
Рибата в естествени условия е с ниски нива на наситени мазнини, а някои видове като сьомгата са с високо съдържание на омега-3 полиненаситени мастни киселини.
Те понижават риска от инсулт, инфаркт и други сърдечни заболявания, хронично възпаление.
Но макар експертите да препоръчват употребата на повече морски дарове и по-малко мака, рибата, отгледана изкуствено не е полезна за здравето.
Причината е в съдържанието на канцерогенни химически съединения – полихлорирани бифенили, пестициди и антибиотици.
5. Маргарин и други храни с трансмазнини
Американски диетолог твърди, че ако трябва да избираме оръжие, което да ни лиши от работоспособност и от острота на ума, това са трансмазнините.
А освен това увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, повишават нивата на триглициридите и увреждат артериите и сърцето.
Освен това, трансмазнините въздействат неблагоприятно на мозъка, тъй като са провокатор на хронично възпаление.
6. Сладки храни с надпис „без захар“
Газираното, напитките и храни с прословута нулева калоричност са сред най-вредните.
Причина - съдържат синтетични заместители на рафинирана захар.
Тяхната безопасност и досега се поставя под съмнение, тъй като според научни изследвания изкуствените подсладители влияят неблагоприятно на метаболитни процеси.
А това ги превръща в рисков фактор за редица заболявания.