Да солим или да не солим?
Споровете по този въпрос не стихват доста години.
Естественият възбудител на апетита на овкусител задължително трябва да присъства в менюто.
Трапезната сол осигурява на организма натрий, благодарение на йоните на който се осигурява се осигуряват всички жизнено важни процеси на клетъчно ниво.
Но както ограничението на солта, така и прекаляването са опасни за здравето.
Изобилието от сол увеличава риска от нарушения на обменните процеси и други здравословни проблеми.
А по какви признаци можем да разберем, че често пресоляваме храната?
1. Често ожадняване
Натрият спомага за регулиране на водния баланс в организма.
Но ако стане твърде много, се появява чувство за жажда.
Спомнете си колко много ви се пие вода след ядене на солена риба или суши.
Това е нормално явление.
А постоянната сухота в устата е сигнал, който за прекаляване със солта.
За да не се обезводняваме от много сол, е необходимо да контролираме колко солено ядем и задължително да пием повече вода.
Пийте повече течности, ако тренирате интензивно, тъй като при изпотяване и физическа активност се губи натрий.
Факт!
Основен компонент на трапезната сол е натриев хлорид, който регулира водния баланс и осигурява клетките на организма с хранителни вещества, с кислород.
Също натриевият хлорид поддържа имунитета и изпълнява няколко важни задачи.
Самостоятелно човешкият организъм не може да синтезира това вещество, затова го получава отвън заедно с храната.
2. Появяват се отоци
При увеличаване количеството сол в менюто натрият задържа вода.
Излишният натрий в организма е причина за отоци на крака, ръце, лице и други части на тялото.
1 грам натрий задържа 200 мл вода, тъй като злоупотребата със сол често води до скрити отоци, застой на лимфа.
Понякога отоците, дори могат да попречат на движението, заради тях обуването става трудно, не можете да си сложите пръстена.
Ако и клепачите подпухнат и жаждата често ви съпътства, тогава няма място за съмнения – трябва да преразгледате отношенията си със солта.
3. Килограмите стоят на едно място
Липсата на резултат в борбата с излишните килограми може да се обясни с небалансираност на храненето или недостатъчна физическа активност.
Но кантарът може и да замръзне при прекаляване със солта.
Вината е на натрупаната течност в организма.
Именно ”бялата смърт” може да доведе до подуване на корема и дори до покачване на килограмите.
И ако коригирате храненето, спрете преработените храни, след известно време ще забележите, че теглото се понижава и обиколките също вървят надолу.
Факт!
Физиологичната норма за човека се смята норма от 5 мг дневно сол или една чаена лъжичка.
Препоръчителният обем може да се промени в зависимост от здравословното състояние и от други фактори.
На деца до 9 месеца изобщо не трябва да се дава сол.
А за такива до 3 години се препоръчва не повече от 2 грама дневно.
4. Измъчва ви високо кръвно
Излишъкът от натрий кара сърцето да бие по-бързо, затова и кръвното се повишава.
Високото кръвно понякога не се съпровожда с каквито и да е симптоми, затова трябва периодично да се измерва.
5. Страдате от болки в бъбреците
Ако се яде повече солено, концентрацията на белтъци в урината нараства.
Това е причина за нарушения на бъбречната функция.