Храносмилателната система днес е в центъра на внимание на медицинската общност.
Благодарение на съвременните изследвания, няма никакви съмнения, че крепкото здраве е недостижимо без изправна функция на дебелото черво.
Гарант за нея са правилното хранене и други фактори на здравословния начин на живот.
• Липсата на патологии на стомашно-чревния тракт ни кара да забравим за неприятни симптоми като повишено образуване на газове, болка и подуване на корема.
• Според експерти благополучието на червата има решаващо значение за добро настроение и спокоен сън.
• Нормалната микрофлора, обитаваща храносмилателната система, съставлява около 70% от имунната система.
• Именно приятелските бактерии, населяващи червата, помагат за справяне с излишните килограми и поддържат нормално тегло.
С настоящата статия ще ви разкажем за 4-те основни опасности за здравето червата.
Ако се вслушаме в съветите на експертите и с няколко стъпки в правилната посока, всеки може да подобри функцията на храносмилателната система.
А също така и да укрепи здравето си и да си осигури общо благополучие за дълги години.
1. Много захар и малко фибри
Съвременният човек употребява рекордни количества захар.
Статистиката показва, че в САЩ се изяжда рекордно количество захар – повече от 61 килограма годишно.
Потреблението на рафинирано брашно и прочие обработени храни също продължава да нараства.
Типичното хранене на съвременния човек води до недостиг на важни хранителни вещества, сред които растителните влакна.
Така се стимулира растежа на патогенни бактерии и дрожди, които също са част от микрофлората на червата.
Това провокира развитие на хронично възпаление в организма и съпътстващи проблеми:
• Хранителни зависимости;
• Алергия;
• Чревни инфекции;
• Дефицит на витамини;
• Автоимунни патологии;
Това налага профилактиката на много заболявания да започне с намаляване на консумацията на рафинирана захар и нейните изкуствени заместители.
2. Някои лекарства
Някои лекарства, използвани за лечение на най-различни заболявания, могат допълнително да отслабят естествената защита на организма.
Обезболяващите и стероидните препарати, лекарства, блокиращи образуването на киселини в стомаха, антибиотици и някои други затрудняват храносмилателната система.
Съвети
• Много е важно всички лекарства да се приемат строго съгласно препоръките на лекарите.
• За защита на стомашно-чревния тракт, допълнително се препоръчват пробиотични добавки и храносмилателни ензими за възстановяване и подобряване на чревната функция.
3. Храни, провокиращи алергия и хранителна непоносимост
Някои храни, които повечето хора похапват много често, се оказват причина за развитие на алергия и хранителна непоносимост.
Това състояние оказва пряко въздействие върху здравето на червата и може да предизвика следните патологични симптоми:
• Хронична умора;
• Главоболие;
• Ставни болки и т.н;
Според медицинската статистика, хората с алергии към белтъци на някои храни или хранителна непоносимост са с повишен риск от развитие на:
• Затлъстяване;
• Диабет тип 2;
• Метаболитен синдром;
Съвременните диетолози предлагат най-лесният начин за идентификация на проблемните храни.
Прекратява се консумацията на 7-те основни и най-чести виновници за развитие на алергии или хранителни непоносимости за 21 дни.
В този списък влизат:
• Млечни продукти;
• Яйца, соя, фъстъци;
• Царевица, подсладители;
• Продукти, съдържащи глутен;
След края на строгата диета трябва да се връщаме постепенно към предишния начин на хранене.
Необходимо е проследяване на патологични симптоми, тегло и ниво на енергия.
Важно!
При много пациенти лечебно-профилактичното хранене помага за подобряване на състоянието, но ограничаването на определени храни следва да се прави след консултация с лекар.