Кога е необходимо специално меню с акцент върху храните за възстановяване на хрущялната тъкан?
Обикновено при старческо износване, когато ставите вече не са в състояние да се справят с функциите си.
Неблагоприятни изменения, увреждания или заболявания на ставите се случват и в по-млада възраст.
Можем ли да помогнем с правилно хранене?
Възстановяването протича благодарение на основните хрущялни клетки – хондроцитите.
За естественото възстановяване са необходими 2 условия:
• достатъчно количество хондроцити;
• двигателна активност, стимулираща образуването на синовинална течност – смазка за хрущялните повърхности;
Това означава, че храненето може да осигури тези 2 условия.
Храните за възстановяване на строителните материали за хрущялите в организма са отделна група.
На първо място са храните със съдържание на желатин:
1. бульони – за поддържане на еластичност;
2. червена чушка – за стимулиране на кръвоносните съдове, хранещи хрущялите;
3. чесън - за намаляване на възпаленията с помощта на фитонциди;
4. спанак, магданоз – съдействат за обновяване на тъканите;
5. козе сирене, домашна извара – за доставяне на калций;
6. вишни – за отделянето на излишните соли;
7. желирани десерти, мармалад – източник на колаген;
8. хранителен желатин, под формата на компреси, за през нощта;
9. хранителни добавки;
10. авокадо – за профилактика изтъняване на хрущялния слой;
Храни за възстановяване на ставите
С помощта само на една диета едва ли е възможно да се излекува артроза и останалите проблеми със ставите.
Въпреки това храненето може да насити организма с необходимите вещества, с помощта на храни за възстановяване на ставите.
За възстановяване на ставите са необходими – колаген, сяра, селен, омега-3 мастни киселини.
1. Белтък колаген – основата на хрущялите, съдържа се в желето, желираната риба, плодовото желе;
2. Сяра – в говеждото и в пилешкото месо, в треската, във водораслите, зеле, лук, ябълки, сливи;
3. Селен – морски дарове, кокоси, бразилски орехи, мляко, чесън, яйца, треска, водорасли;
4. Полиненаситени мастни киселини – мазна морска риба, печена или приготвена на пара;
5. Калций – млечнокисели продукти, ленено семе;
Продукти за възстановяване на организма могат да се използват и външно, например, хранителен желатин се слага на болните стави като компрес.
А от нехранителните продукти вътрешно се приемат препарати-хондропротектори.
А сред непрепоръчителните храни са fast food, пушени, мазни и солени ястия, кисели плодове и сокове, червен хайвер, минерална вода с висока концентрация на натрий, сладолед, сладко, алкохол.
Храни за възстановяване на сухожилия
За да са сухожилията еластични и здрави, организмът има нужда от достатъчно количество мукополизахариди, колаген, хиалуронова киселина, калий, калций, йод, магнезий, аминокиселини.
Не е препоръчително да се прекалява с храните, богати на фосфор, излишъкът от който увеличава риска от остеопороза при наличие на предразположеност.
Този минерал се съдържа в белия хляб, колбасите, в алкохола, в най-солените сирени.
Тези храни са неподходящи при нарушена функция на ставите.
Храните за възстановяване на сухожилията са доста разнообразни.
От тях се препоръчват варени, на пара, запечени ястия, кисели и желирани десерти.
1. Яйчени жълтъци;
2. Фасул, соя;
3. Елда и овесени ядки;
4. Трици, черен хляб;
5. Фурми, сушени кайсии и сливи;
6. Прясна риба – морска и сладководна;
7. Немазни сирена и кисело мляко;
8. Зелени зеленчуци;
9. Желатин;
10. Какао, шоколад, зелен чай;
Незаслужено игнорирани храни за възстановяване на сухожилията са хрущяли и кости на птици и животни, рибените глави и опашки.
От тях се приготвят вкусни бульони.
Хрущялните и съединителните тъкани са богати на хиалуронова киселина, мукополизахариди.
Тези вещества укрепват и подхранват ставите и сухожилията.