Когато говорим за Средиземноморието, веднага се сещаме за великолепни, завладяващи гледки, лазурен бряг, а също и богата история, древни традиции и уникална храна.
Именно тези навици и принципи на хранене дълго време са предпазвали жителите на региона от опасни болести.
Според данните на експерти, жителите на Средиземноморието с 30% по-рядко страдат развитие на заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове.
А нови изследвания на зъболекари показват, че тази диета помага и за профилактика на рак на устната кухина.
В какво се състои уникалността на средиземноморската диета и в какво се състои нейната уникалност?
Диета и здраве на сърцето
През 50-те и 60-те години диетолозите Анселми и Маргарет Кейс подробно изучавали особеностите на храненето на жителите на средиземноморския басейн – италианци, испанци, гърци, кипърци.
След анализ на данните и особеностите на храненето е бил предложен терминът – средиземноморска диета.
Доказано било, че тази диета е мощна профилактика на заболявания на сърцето, наднормено тегло, спомага за понижаване нивата на холестерола.
Въздейства благоприятно на всички гореизброени причини – значими предразполагащи фактори за развитие на патологии на сърцето, кръвоносните съдове и други опасни заболявания.
В допълнение принципите на хранене влияят на състоянието на кожата за правилна чревна функция.
Жените, които се придържат към тези принципи на хранене имат гладка като кадифе кожа.
Положителното влияние на тази диета върху организма я превръща в златен стандарт за правилно хранене.
В разбирането на много хора диетата е ограничение на храненето с различни цели – опазване на здравето, премахване на раздразващи фактори, отслабване.
Често строгите ограничения и забраните крият странични ефекти.
Но средиземноморската диета не е ограничение, а напротив, обогатяване на менюто, което е с много ценни омега-3 полиненаситени мастни киселини.
Според диетолози именно омега-3 са еманацията на средиземноморската диета, която пази сърцето и кръвоносните съдове на хората, които живеят в Средиземноморския регион.
Профилактика на дентални заболявания
Изследвания на учените от Миланския университет показват, че хората, които се придържат към принципите на средиземноморската диета, са с многократно по-нисък риск от:
• Заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове;
• Рак на дебелото черво и на гърдата;
Проведени през 2012 г. изследвания показват, че тези принципи на хранене са пазят и от заболявания на устната кухина.
Учените анализирали данни от научни изследвания, проведени в Италия и Швейцария в периода от 1997 г. до 2009 г.
В изследванията взели участие повече от 700 пациенти с рак на устната кухина и повече от 2000 в контролната група.
Анализът на данните и собствените изследвания показват благоприятно влияние на средиземноморската диета върху намаляване на риска от развитие на рак на гърдата.
Тези рискове се понижили, дори и след пушачите.
А тютюнопушенето е основен и мощен предразполагащ фактор за развитие на рак на устната кухина.
Толкова голям интерес към болестта се продиктува от нейното разпространение.
Известно е, че в Европейския съюз ракът на устната кухина заема 12-то място сред всички видове онкологични заболявания.
В Европа за 2008 г. са регистрирани 132 000 случаи на заболяването и повече от половината от тях завършват със смърт на пациента.
За съжаление, се наблюдава тенденция на нарастване на тези показатели.
Все повече и повече пациентите страдат от рак на устната кухина с летален изход впоследствие.
Въпреки многобройните причини за развитие на новообразувания, съществува универсално средство за профилактика, което оказва благоприятно въздействие върху целия организъм.