Нов научен труд показва, че редовната употреба на шоколад може да намали риска от развитие на предсърдно мъждене.
Най-голямо намаление на риска от това заболяване при жени се наблюдава при похапване на 1 порция шоколад седмично, а при мъже от 2 до 6.
Предсърдното мъждене засяга повече от 33 милиона души по цял свят.
И вероятността от развитие на това заболяване в определен момент от живота съществува при всеки четвърти възрастен жител на Земята.
До сега не е съвсем ясно каква е причината за това заболяване.
И засега няма никакви лекарствени средства и претенденти за профилактична терапия.
Многобройни научни трудове доказват, че редовната похапване на шоколад, особено на тъмен, подобрява на състоянието на сърцето и на цялата система на кръвообращение.
Това накара датски учени да проучат дали яденето на шоколад не намалява риска от възникване на неприятното предсърдно мъждене.
В новото проучване участие взели 55 502 участници – 26 400 мъже и 29 100 жени, на възраст от 50 до 64 години.
Всички те участвали в предходно кохортно изследване в Дания, чиято цел била изучаване на асоциацията между начин на хранене и на живот и развитие на рак.
Участниците предоставили на изследователите цялата информация за своето обичайно ежеседмично потребление на хранителни продукти, включително и на шоколад.
Една порция от това лакомство се приема за около 30 грама.
Макар и доброволците да не били помолени да посочат какъв шоколад ядат, данните показват, че в Дания най-много се яде млечен шоколад – минимум 30% какао.
Първоначалната информация за рисковите фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания, за начина на хранене и на живот била получена още при набиране на участници.
След това здравето на всички доброволци се проследявало от данните, които са включват и обновяват в националните регистри за болнично лечение и за отчитане на смъртните случаи.
Анализът на всички събрани данни показал, че хората, които ядат повече шоколад, ежедневно приемат и повече калории.
Голяма част от тях постъпвала от шоколада.
Също така те били по-образовани, отколкото хората, които се намирали в долния край на скалата за употреба на лакомството.
През периода на мониторинга, който средно съставлявал около 13.5 години, сред участниците били открити 3346 нови случаи на предсърдно мъждене /ПМ/.
Анализ на данните показва, че рискът от заболяването при тези, които ядат по-малко от 30 грама шоколад седмично, е 10% по-висок.
При сравнение с този на участниците, които изяждали по цяло шоколадово блокче на седмица.
Значителни разлики също се проявявали и при:
• При 30 грама шоколад седмично рискът от ПМ намалявал с 17%;
• При цели 2 големи шоколада седмично – около 200 грама рискът се понижава с 20%;
• Ако се изяждат по 30 грама шоколад, или дори повече, на ден вероятността от развитие на ПМ намалява с 14%;
Когато всички събрани данни били анализирани с отчитане на различията между мъжки и женски организъм, се оказало, че жените по-рядко страдат от ПМ.
Резултатите от изследването са важни за разработването на ефективна профилактика на предсърдно мъждене
Доколкото това е наблюдателно изследване, не може да се правят окончателни заключения за причинно-следствените връзки между яденето на шоколад и намаляването на риска от предсърдно мъждене.
Но се предполага, че добавянето на мляко понижава полезните съединения в шоколада, които влияят благоприятно на състоянието на сърцето.