Нормалната киселинност на стомаха е гаранция за защита срещу попадането на патогенни микроорганизми в храносмилателната система.
Понижената или повишената киселинност предизвиква редица проблеми и може да стане причина за множество заболявания.
Затова е важно да се познават симптомите на повишена и понижена киселинност, за да се търси навреме лекарска помощ и да се избегнат здравословни проблеми.
Какво е това стомашна киселинност?
Стомашният сок е киселинен, заради съдържащата се в него солна киселина.
Тази агресивна среда е необходима на стомаха за неутрализация на множество бактерии вируси, попадащи в организма с храната.
А също и за ефективно храносмилане.
Когато стомахът е празен в него се съдържа малко стомашен сок. По време на хранене започва усилена секреция, и количеството сок, което се образува може да достигне до 1.5 литра на 1 хранене.
В норма стомашната киселинност е 1.5-2.5 по скалата на водородния показател pH. Тоест средата в стомаха е силно кисела.
Всичко, което е под 7, неутрална среда, се смята за кисело, а всичко над 7 – алкално.
Симптоми на повишена киселинност на стомаха
Повишената киселинност възниква заради дисбаланс на процесите на образуване на киселина и нейната неутрализация.
При продължителна свръхсекреция на солна киселина се повишават нивата на киселинност в стомаха и/или в дванадесетопръстника.
На свой ред повишената киселинност може да стане причина за развитие на редица заболявания, например, язва на стомаха и на дванадесетопръстника.
Както и да предизвиква ерозивни увреждания на стомаха и на дванадесетопръстника и газоефагеална рефлуксна болест.
Основни симптоми на повишена киселинност са:
• Киселини, които често са признак на заболявания на хранопровода;
• Парене в областта на гърдите и на гърлото;
• Чести оригвания с горчив вкус;
• Пароксимални болки са характерен симптом при язва на стомаха и дванадесетопръстника;
• Болки в дясното подребрие;
Заболяванията, съпровождащи се с повишена киселинност, се лекуват с помощта на антацидни и/или антисекреторни препарати.
Но антацидните препарати в никакъв случай не трябва да се разглеждат като основни, а само като симптоматични.
В последно време все по-често за неутрализация на образуването на солната киселина се използват инхибитори на протонната помпа.
Симптоми на понижена киселинност
Гастрит – как да регулираме киселинността ?
От хроничен гастрит страда около половината от населението на нашата страна. Вината за това е на неправилното хранене, вредните навици и стреса.
С понижена киселинност на стомаха се съчетават антацидните гастрити, при нива на киселинността над 5, а също и туморни заболявания.
Към ден днешен се смята, че причина за развитие на понижената киселинност е нарушение във функционирането на париеталните клетки.
Ето и списъкът със симптоми, които се наблюдават при понижена киселинност:
1. Дъх на развалени яйца
Възниква заради процесите на гниене в стомашно-чревния тракт, поради невъзможността на стомаха да разгражда храната.
2. Чревни разстройства – запек, диария
Възникват вследствие попадане на патогенна флора в червата. Киселинността на стомаха не е достатъчна за неутрализация на патогенната микрофлора.
3. Метеоризъм и болки в корема
Възникват вследствие на дезактивация на някои чревни ензими, например, пепсин.
Така се нарушава процесът на разграждане на белтъците, което води до начало на процес на гниене.
4. Нарушава се усвояването на витамини и минерали
Това води до прекалена крехкост на косата и ноктите, а също и до сухота на кожата. Възможно е развитието на желязодефицитна анемия, акне.
5. Наличие на неразградени остатъци от храна в изпражненията
Процесът на храносмилане е нарушен още в началните му етапи и този дисбаланс не може да се компенсира от останалата част на храносмилателната система.