Какво се крие зад силното желание незабавно да похапнем нещо сладко или да си отворим бурканче кисели краставички?
Откъде се появяват тези нелепи и несвоевременни желания?
На бременните казват, че всичко им е простено, но когато страстта към торти или кисели краставички се събужда при разумен зрял човек, това е странно и дори плашещо.
Неизвестно е тогава какво още можем да очакваме от тялото, което до преди това дисциплинирано е яло и пило, каквото му се дава.
Какво се крие зад пристрастяването към сладко и солено?
Хранене и пристрастяване към определени храни
Съществуват фактори, които много силно влияят на апетита, макар и всичко със здравето да е наред.
Така например, от детството повечето хора асоциират вкусната храна с положителни емоции.
Психолозите смятат, че желанието да изядем тъгата и стреса със сладко са свързани подсъзнателно с несъзнателния стремеж да си върнем усещането за празник от детството.
Тогава когато изобилието от сладко се е свързвало с отпразнуването на рождения ден и други празнични дати.
Учените предлагат друго обяснение.
По време на стрес масирано се освобождава глюкоза в кръвта.
По този начин организмът ни командва: „Бий или бягай!“ – инстинктивна реакция на всяка външна заплаха, както и да изглежда тя.
Но ние отдавна живеем в цивилизован свят и сме се научили да решаваме проблеми, без да бягаме и унищожаваме опонента на място, така че захарта в кръвта става ненужна.
За нейното преработване панкреасът трябва да освободи голямо количество инсулин.
Покачването на инсулина и понижаването на кръвната захар впоследствие водят до възникване на остро чувство за глад.
И човек силно желае да отиде до кухнята и да си възстанови нивото на кръвна захар.
Установено е, че хората, които живеят под постоянен стрес, често обичат мазна храна.
Често желанието за сладко и солено се съчетава като упорита комбинация – торта с маслен крем.
Учените обясняват това така: смилането на мазнините потапя човек в полусънено състояние, в което никакви дразнещи фактори не могат да разколебаят неговото спокойствие.
Нещо като излизане от реалността – мазнините отпускат, а сладкото повишава настроението.
Стабилизирането на психическото състояние е възможно с повишаване нивата на хормоните на щастието.
Пристрастяване към солена храна – вода и натрий
Причина
Неудържимото желание за солено е първи признак на недостиг на натрий в организма.
Съпътстващи симптоми са суха кожа, гадене, усилване на сърцебиенето и влошаване на апетита, усещане за мускулна слабост.
Дефицит на натрий може да се развие на фона на безсолни диети, а също и при бременност.
Последното се обяснява с факта, че обемът на кръвта нараства с почти 2 пъти.
И за поддържане на водно-солевия баланс е необходимо толкова повече натрий.
В резултат – обичайните обеми храна не компенсират разходите, и жената не усеща острото желание за солено.
Какво да похапнем?
Вместо вредните за организма чипсове и крекери, можем да изпием чаша обикновена вода с четвърт чаена лъжичка сол.
Желание за сладко – магнезий, сол, инсулин
Причина
Острото желание да си похапнем нещо сладко често е отражение на недостига на глюкоза в кръвта и някои минерални вещества в организма, най-често – магнезий.
Загубата на този минерал се свързва с менструацията при жените.
Какво да похапнем?
Съвсем не е задължително да е шоколад, магнезий има повече от достатъчно в маслата от ядки – орехово, бадемово, в слънчогледа и морските дарове.