Хемоглобинът е жизненоважен протеин, който може да бъде открит в червените кръвни клетки. Той е отговорен най-вече за транспортирането на кислород от белите дробове до различни тъкани и органи в цялото тяло на човека.

В структурно отношение хемоглобинът се състои от четири протеинови субединици, всяка от които съдържа хем група с един железен атом в центъра.

Този железен атом се свързва с кислородните молекули, позволявайки на хемоглобина ефективно да пренася кислород в кръвния поток.

Освен това, хемоглобинът подпомага транспортирането на въглероден диоксид от тъканите обратно към белите дробове за издишване.

Поддържането на адекватни нива на хемоглобина е от съществено значение за правилното доставяне на кислород до клетките и тъканите, осигурявайки цялостно здраве и жизненост.

Кои са най-честите проблеми, свързани с хемоглобина

Най-честите проблеми, свързани с хемоглобина, обикновено се въртят около нивата му в кръвния поток.

Един често срещан проблем е анемията, която възниква тогава, когато няма достатъчно червени кръвни клетки или хемоглобин за адекватно транспортиране на кислород в тялото.

Анемията може да бъде резултат от различни фактори, включително:

  • Хранителен дефицит (като например дефицит на желязо, витамин В12 или фолат);
  • Някои видове хронични заболявания;
  • Генетични нарушения (като сърповидно-клетъчна анемия):
  • Загуба на кръв поради наранявания;
  • Загуба на кръв поради вътрешни кръвоизливи;
  • Загуба на кръв от менструация.

От друга страна, високите нива на хемоглобина, известни като полицитемия, също могат да представляват риск за здравето на човека.

Полицитемия вера е рядко заболяване на кръвта, характеризиращо се със свръхпроизводство на червени кръвни клетки, което води до сгъстяване на кръвта и повишен риск от кръвни съсиреци, инсулт и инфаркт.

Освен това анормалните варианти на хемоглобина, като тези, открити при хемоглобинопатии като сърповидно-клетъчна болест или таласемия, могат да причинят значителни здравословни усложнения.

Тези състояния са резултат от генетични мутации, засягащи структурата или производството на хемоглобин, което води до анормални червени кръвни клетки, които могат да бъдат склонни към преждевременно разрушаване или нарушен транспорт на кислород.

Освен това, колебанията в нивата на хемоглобина могат да възникнат поради фактори като дехидратация, промени в надморската височина, тютюнопушене или определени лекарства.

Важно е да се извършва проследяването на нивата на хемоглобина чрез рутинни кръвни изследвания е от съществено значение за диагностицирането и ефективното управление на тези състояния.

Правилното лечение може да включва диетични промени, добавяне на желязо, кръвопреливане, лекарства или други интервенции, насочени към справяне с основната причина и възстановяване на баланса на хемоглобина в тялото.

Каква е връзката между ниския хемоглобин и диетата на човека

Връзката между ниските нива на хемоглобина и хранителния прием е много тясна, тъй като храненето играе решаваща роля в производството на здрави червени кръвни клетки и хемоглобин.

Диета с липса на основни хранителни вещества като желязо, витамин В12 и фолат може да допринесе за понижени нива на хемоглобина и развитие на анемия.

Желязодефицитната анемия е един от най-често срещаните видове анемия в световен мащаб и възниква, когато тялото няма достатъчно желязо, за да произвежда ефективно хемоглобин.

Храни, богати на хем желязо, като червено месо, домашни птици, риба и миди, както и растителни източници на желязо като боб, леща, тофу, спанак и обогатени зърнени храни, могат да помогнат за попълване на запасите от желязо и да подпомогнат синтеза на хемоглобин.

По същия начин, неадекватният прием на витамин B12, който се намира предимно в животински продукти като месо, риба, яйца и млечни продукти, може да доведе до пернициозна анемия, характеризираща се с ниски нива на хемоглобина.

Вегетарианците и веганите може да са изложени на риск от дефицит на витамин B12 и трябва да осигурят адекватна консумация на обогатени храни или да обмислят прием на подходящи хранителни добавки.

Фолатът или витамин B9 е от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки и синтеза на хемоглобин.

Храните, богати на фолат, включват листни зеленчуци, цитрусови плодове, боб, грах и обогатени зърнени храни. Диета, в която липсват тези хранителни вещества, може да наруши производството на хемоглобин и да увеличи риска от анемия.

По тази причина е лесно да се разбере защо придържането към балансирана диета, която включва разнообразие от храни, богати на хранителни вещества, е от решаващо значение за поддържане на оптимални нива на хемоглобина и цялостно здраве.

По какво може да се разпознае ниския хемоглобин

Ниските нива на хемоглобина, често показателни за наличието на анемия, могат да се проявят с различни симптоми поради намален капацитет за пренасяне на кислород в кръвта.

Най-честите признаци на нисък хемоглобин включват умора, слабост и намалени нива на енергия, тъй като клетките в цялото тяло не получават достатъчно кислород.

Страдащите от ниски нива на хемоглобина също така могат да изпитват недостиг на въздух, особено по време на физическо натоварване, тъй като тялото се бори да отговори на нуждите от кислород.

Други симптоми могат да включват бледа кожа, замаяност и главоболие. Някои хора с ниски нива на хемоглобина могат да развият студени ръце и крака или да изпитат болка в гърдите и неравномерен сърдечен ритъм поради по-усилената работа на сърцето, за да компенсира намалената оксигенация.

В тежки случаи анемията може да доведе до когнитивни затруднения, като лоша концентрация и проблеми с паметта, както и чупливи нокти, косопад и синдром на пика (изразява се в желание човекът да се храни с нехранителни продукти).

Жените с нисък хемоглобин също могат да получат нередовен менструален цикъл или обратното - твърде обилно менструално кървене, което още повече да влоши тяхното състояние.

Като цяло, разпознаването и справянето със симптомите на нисък хемоглобин е от решаващо значение за бързата диагноза и подходящото лечение, което на свой ред да помогне за подобряване на качеството на живот. Тук, разбира се, попада и предотвратяването на потенциални усложнения. 

Примерна седмична диета при нисък хемоглобин

Ако зад ниския хемоглобин не стои друг здравословен проблем, а по-скоро неправилно хранене, правилната диета може значително да подобри състоянието на пациента.

 

На следващите редове бихме искали да дадем един пример за седмичен диетичен план за човек с ниски нива на хемоглобин, фокусиран върху храни, богати на желязо, витамин В12 и фолат:

Понеделник:

  • Закуска: овесени ядки, гарнирани с нарязани ягоди и поръсени семена от чиа;
  • Втора закуска: Натурално кисело мляко с натрошени бадеми;
  • Обяд: Салата от спанак, пиле на скара, чери домати и нахут, подправена с лимонов винегрет и малко зехтин екстра върджин;
  • Следобедна закуска: Пръчици от моркови с хумус;
  • Вечеря: Печена сьомга с гарнитура от киноа и броколи на пара.

Вторник:

  • Закуска: Пълнозърнест тост, покрит с авокадо и поширани яйца;
  • Втора закуска: Ябълкови резенчета с фъстъчено масло;
  • Обяд: Супа от леща с гарнитура от смесена зелена салата с оцет, лимон и зехтин;
  • Следобедна закуска: Извара с парчета ананас;
  • Вечеря: Запържено тофу с чушки, гъби и кафяв ориз.

Сряда:

  • Закуска: Смути, приготвено със спанак, банан, ягоди и бадемово мляко;
  • Втора закуска: Микс от сушени кайсии и тиквени семки;
  • Обяд: Пълнозърнеста питка (като тези, с които се правят дюнери), пълна със зеленчуци на скара и хумус, като може да се добави и малко печено пиле;
  • Следобедна закуска: Малка порция зелен боб;
  • Вечеря: Телешко с броколи, чушки и грах, поднесено с гарнитура от киноа.

Четвъртък:

  • Закуска: Парфе с кисело мляко, мюсли и микс от горски плодове;
  • Втора закуска: Твърдо сварени яйца;
  • Обяд: Салата от киноа с печени зеленчуци и сирене;
  • Следобедна закуска: Портокалови резенчета;
  • Вечеря: Пилешки гърди на скара със сладки картофи и аспержи на пара.

Петък:

  • Закуска: Пълнозърнеста зърнена закуска с нарязани банани и бадемово мляко;
  • Втора закуска: Пръчици целина с бадемово масло;
  • Обяд: Пиперки, пълнени със спанак и фета, поднесени с гарнитура кус-кус;
  • Следобедна закуска: Извара с резени праскови;
  • Вечеря: Печена треска с печено брюкселско зеле и ориз.

Събота:

  • Закуска: Зеленчуков омлет, приготвен със спанак, домати и гъби;
  • Втора закуска: Микс от орехи и сушени боровинки;
  • Обяд: Салата от черен боб и киноа с дресинг от авокадо и лайм;
  • Следобедна закуска: Резенчета киви;
  • Вечеря: Пуешки кюфтенца със сос маринара, сервирани върху пълнозърнести спагети.

Неделя:

  • Закуска: Пълнозърнести палачинки, покрити с пресни боровинки и кленов сироп;
  • Втора закуска: Оризови сладки с бадемово масло;
  • Обяд: Къри от нахут и зеленчуци с кафяв ориз;
  • Следобедна закуска: Извара с резенчета манго;
  • Вечеря: Шишчета от скариди на скара със салата от гриловани тиквички и кус-кус.

Този диетичен план включва много голямо разнообразие от богати на хранителни вещества храни, богати на желязо, витамин В12 и фолиева киселина за поддържане на здравословни нива на хемоглобина.

Освен това, има за цел да ви подтикне да опитате съчетания, които може би не сте опитвали до сега.

Важно е да пиете много вода и не забравяйте - консултирайте се с личния си лекар ако имате каквито и да е съмнения за ниски нива на хемоглобин в кръвта!