Изследователи от Център по микробиология във Великобритания установили, че дрождите, които притежават известни пробиотични свойства, образуват много излишно количество оцетна киселина.
КРИСПЪР може да се използва и за пробиотици
Също успяват да открият генетична основа на този механизъм, което позволи да се управлява образуването на оцетна киселина от дрождите.
Ако уникалните предимства на генетично модифицираните микроорганизми се потвърдят на животински модели, това ще постави основите за създаване на първия генетично-конструиран пробиотик.
Още през 1923 г. френски учен успява да изолира загадъчен щам дрожди от плода личи, който обитава Югоизточна Азия. Оказва се, че тези дрожди са с неочаквано силни пробиотични свойства.
Тези дрожди от тогава започват да се използват за лечение на диария и на други чревни заболявания. Днес те се продават в аптеките по цял свят под различни търговски марки.
Неотдавнашен анализ на последователността на ДНК на целия геном дрожди открива нещо ново. Оказва се, че щамът е тясно свързан с по-известни видове бактерии, разновидност на дрожди, които традиционно се използват при направата на бисквити, пивоварни, винопроизводство, при производство и на биоетанол.
Последователността от ДНК на тези дрожди е толкова сходна, че S.boulardii сега се разглеждат не като отделен вид, а единствено като разновидност на тези дрожди. Въпреки това втория вид дрожди са лишени от пробиотична активност, за разлика от първите.
Какво е причина за това известно време остава загадка. При опит да разкрият загадката, екипът учени разкрива, че отличителна черта на S.boulardii е синтез на голямо количество оцетна киселина, основна съставка на оцета.
Дрожди синтезират оцетна киселина като пробиотик
Оцетната киселина е добре известна като консервант, забавящ растежа на всички микроорганизми, така защитният ефект на S.boulardii става по-понятен.
Но се повдига въпросът как тези дрожди успяват да произведат такова голямо количество оцетна киселина.
В рамките на изследванията учените установяват две уникални мутации на дрождите, отговорни за образуването на оцетна киселина.
Тези мутации действат като генетичен отпечатък на пръста, който потенциално позволява да се идентифицират новите щамове дрожди в природата.
Въз основа на тези знания изследователите успяват да приложат редактиране на генома КРИСПЪР.