Овесените ядки са сред най-популярните закуски, след яйцата и различните мюслита и зърнени закуски, като много от тях, отново, съдържат овесени ядки в състава си.

Днес ще научите защо овесът е толкова полезен, какъв е хранителният състав на овесените ядки и кои са здравословните ползи от ежедневната им консумация. Ще ви споделим и няколко вкусни и супер здравословни идеи за утрешната ви закуска.

Хранителен състав на овесените ядки

Овесените ядки съдържат основно „бавни“ въглехидрати, малки количества белтъчини и мазнини. В 100 гр. „чисти“, натурални, неовкусени овесени ядки се съдържат 390 ккал, 66 гр въглехидрати, 17 гр белтъчини и 7 гр мазнини. Овесените ядки са богати на фибри, витамини от група В, някои минерали, като магнезий, калий, фосфор, мед и желязо. В тази зърнена култура не се съдържат никакви захари и холестерол, което ги прави идеални за всяко меню.

В последно време, са създадени формули за безглутенови овесени ядки, които се предлагат в някои магазини и могат да се хапват от хора, страдащи от непоносимост към глутен.

За разлика от повечето зърнени продукти, овесът запазва огромна част от витамините и минералите, които съдържа, дори и след като овесените трици се обелят.

Както виждате, овесените ядки имат изключително богат състав, но са и висококалорични. Затова, ако вашата цел е понижаване на телесното тегло и редуциране на подкожните мазнини, то е добре да следите внимателно количеството, което консумирате.

Какви са ползите за здравето ни, които ни предоставят овесените ядки

Контролира нивата на кръвната захар

По-горе, в кавички поставих думата бавни. Нека уточним какво представляват „бавните“ въглехидрати.

Сложните или още известни, като бавни въглехидрати, каквито са и овесените ядки, са храни, които отделят енергията от тяхното разграждане по-бавно. Защо това да е полезно?

За да може организмът ни да използва енергията и хранителните вещества, от храната, се налага въглехидратните молекули да се разбият на парчета. Това разбиване става с различна скорост при всяка храна.

Гликемичният индекс е скала, която измерва скоростта на протичане на процеса на разбиване на въглехидратите. Индексът отчита колко бързо дадена храна, освобождава глюкоза в кръвта.

За разлика от простите въглехидрати, сложните се разграждат по-бавно, като респективно и отделят енергията си по-плавно. Така освен, че ще останете сити за по-дълго, не покачват рязко кръвната захар.

Смята се, че бавните въглехидрати, са по-здравословни, тъй като не водят до внезапно покачване на кръвната захар. С времето, това може да доведе до нарушен хормонален баланс и нарушен метаболизъм.

Затова и се препоръчва редовната консумация на овесени ядки. Те са особено подходящи за хора, страдащи от инсулинова резистентност и диабет.

Полезни са за здравето на сърдечно-съдовата система

Както споменахме и по-горе, в овесените ядки се съдържат фибри. Тези фибри са бета-глюкани и са водоразтворими.

Благодарение на тях, може да се снижат нивата на лошия (LDL) холестерол. Това намаля риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване. Сега ще обясним и защо това е така.

Доказано е, че овесът може да предпази LDL от окисление. Окисляването на лошия холестерол възниква, поради свързването на холестерола със свободните радикали.

Свободни радикали има навсякъде около нас.

Този процес на окисление може да доведе до развитие и прогресиране на вече, съществуващи сърдечни заболявания, тъй като предизвиква възпаление на артерии, увреда на тъканите и може да увеличи риска от инфаркти и инсулти.

Богати са на антиоксиданти

Оказва се, че овесените ядки са и богати източници на антиоксиданти. Овесените ядки са едни от малкото хранителни продукти, съдържащи една специална група антиоксиданти, наречени авенантрамиди.

Множество изследвания са установили, че авенантрамидите могат да повлияят кръвното налягане, като има данни, че успешно го свалят опасни високи стойности. Това става благодарение на азотния оксид, който има свойствата да разширява кръвоносните съдове. Други проучвания, пък, са установили, че авенантрамидите имат противовъзпалителни свойства, което помага при контролиране на вече развили се възпалителни процеси в организма.

Препоръчваме ви, да наблегнете на овесените ядки, когато сте болни или имате някакво възпаление.

…и няколко предложения за закуска

Чудна овесена каша

Тази рецепта е изключително полезна, богата на витамини и антиоксиданти. Освен това е и изключително вкусна.

Необходими продукти:

2 чаши прясно краве или растително мляко

4 супени лъжици овесени ядки

15 грама годжи бери

10 грама стафиди

Половин банан

Половин ябълка

Приготвяне:

Сложете млякото да се загрее, но не го оставяйте да кипне. След това добавете овесените ядки и разбърквайте периодично.

Оставете да се вари, докато сместа се сгъсти. Свалете от котлона и изчакайте да изстине за около 10 минути. Първо настържете ябълката, а в последствие прибавете и останалото.

Най-вкусните протеинови палачинки с овесени ядки

Палачинките са също една от най-популярните закуски, но за съжаление са досат калорични и не носят добра хранителна стойност. Но с ето тази рецепта ще постигнете пълно щастие.

Необходими продукти:

5 белтъка

1 жълтък

30 гр овесени ядки

Половин банан

Кокосово масло (за омазняване на тигана)

Топинг по предпочитание

Приготвяне:

Разбийте с миксер белтъците, жълтъка и овесените ядки, заедно с банана. Вече имате сместа за палачинките.

Намазнявайте добре тигана с кокосово масло. Препоръчваме ви да оформяте малки палачинки с лъжица.

Палачинките са готови за обръщане, когато по повърхността се появят балончета.

Добър апетит!