Автофагия – представлява процес на клетъчно „самоизяждане”, който може да ни помогне в борбата със салмонелата и други патогенни микроорганизми. Поне така смятат учени от Университета „Уорик”. Този процес ни е помагал и в миналото, но вредните микроби са „знаели” как да го заобиколят.
Автофагия в борбата със салмонелата
Учените тествали 56 вида патогенни бактерии, наблюдавайки как клетките на гостоприемника /човешкото тяло се явява гостоприемник за бактериите/използват автофагията за прочистване на територията от нашественици.
А също и как самите микроби нашественици се отбраняват, за да не попадат под лапите на имунитета.
Един от тези патогени е салмонелата – бактерия от хранителен произход, която е втора причина за детска смъртност в развиващи се държави.
У нас смърт от салнелоза едва ли е възможна, въпреки това болестта е неприятна. Най-голяма опасност представлява за по-малките деца, при които бързо се развиват усложнения.
В такива случаи е необходима незабавна хоспитализация. Заболеваемостта от салмонелоза у нас нараства през летните месеци, поради по-бързото разваляне на хранителните продукти и размножаване на бактериите.
Салмонелата се проявява като опитен боец. Учените виждат как белтъка YhjJ взаимодейства с белтъците на автофагите, като неутрализира тяхното въздействие.
Но когато учените успяват да инхибират бойният протеин на салмонелата, бактерията се оказва беззащитна пред атаките на клетките на домакина. В крайна сметка те побеждават на своя територия с огромна преднина.
Ново лечение на салмонелоза - много по-ефективно
Изследователите предполагат, че са открили нов начин за лечение на салмонелоза, а понастоящем такъв ефективен не съществува.
Заболяването обикновено се лекува с промиване на стомаха и на червата, със сорбенти, ензими и пробиотици.
Към антибиотици салмонелата не е чувствителна. Приложение на антибактериални препарати може само да усили интоксикацията.
Със салмонела е възможно заразяване от консумация на недостатъчно термично обработена храна, бактериите са най-активни при температури от 10 до 40 градуса.
Модата сред трениращите да ядат сурови яйца за сила, може да е предпоставка за заразяване с болестта, която може да предизвика силна интоксикация.
Все пак в самите яйца трябва да попаднат салмонели, за да се стигне до заразяване и разболяване.
Агенцията по безопасност на храна и териториалните й структури , съгласно устройствения си правилник, приет с Постановление на Министерския съвет, осъществяват цялостен контрол върху безопасността и качеството на хранителните продукти.
Това е едно от много правомощия, залегнали в Устройствения правилник на агенцията, което следва да осигури недопускане на яйца със салмонела в търговската мрежа.