Проблеми с черния дроб могат да предизвикат много заболявания.
Някои от тях са опасни за здравето и дори за живота.
Този орган не само образува жлъчка, необходима за храносмилане, но е и естествен филтър за нашия организъм, който очиства кръвта от вредни съединения с помощта на образуваните в нея биохимични вещества, участващи в метаболизма.
Засега медицината не може да предложи лекарства и процедури, които биха позволили да се живее без този жизненоважен орган.
Дори трансплантацията на черен дроб или частично премахване винаги носят множество страдания, ограничения и необходимост от сложни курсове на лечение.
Как действа липоевата киселина на черния дроб?
За първи път е изолирана от дрожди и от черен дроб през 1948 г.
Синтезирана е през 1952 г., и след това започват изследвания за влиянието ѝ върху нивата на кръвната захар при диабет.
През 1977 г. учените установяват, че липоевата киселина може да окаже положително въздействие не само върху панкреаса, но и върху черния дроб.
При хронични заболявания на черния дроб организмът постоянно изпитва токсичното въздействие на свободните радикали.
За неутрализиране са необходими антиоксиданти, които трябва да се въвеждат допълнително в организма.
Едно от тези вещества е липоевата киселина – коензим на някои ензими, регулиращи мастната и въглехидратната обмяна.
Оказвайки липотропен ефект, този антиоксидант предотвратява излишното натрупване на мазнини в клетките на черния дроб и тяхното мастно израждане.
Този ефект се постига, благодарение на факта, че липоевата киселина позволява намаляване на разхода на вътречернодробния антиоксидант – глутатион.
Как липоевата киселина постъпва в организма?
Самият човешки организъм образува липоева киселина в незначителни количества.
Основно постъпва заедно с храната.
Липоевата киселина се съдържа в следните храни:
• Прясно мляко – 500-1300 микрограма;
• Оризови трици – 220 микрограма;
• Говежди черен дроб – 3000-7000 микрограма;
• Субпродукти – 1000 микрограма;
• Спанак – 100 микрограма;
• Говеждо – 725 микрограма;
• Зеле – 150 микрограма;
В малки количества този антиоксидант присъства и в други храни:
• Дрожди;
• Картофи, моркови;
• Броколи, цвекло;
При норма дневната доза на този антиоксидант за здрави хора е 10-50 мг.
При патология на черния дроб трябва да е не по-малко от 75 мг, а при захарен диабет – 200-600 мг.
При недостатъчно количество от това витаминоподобно вещество черният дроб започва да натрупва мазнини, и това състояние може да доведе до развитие и задълбочаване на заболяванията.
Попълването на запаси от този антиоксидант е възможно и чрез съблюдаване на правилата на рационалното хранене или с помощта на прием на препарати, съдържащи липоева киселина.
За препаратите с активна съставка липоева киселина
Това е метаболитно средство, което е сходно с витамините от група В, може да се използва в състава на комплексна терапия на заболявания, свързани с развитие на интоксикационен синдром.
Дози за деца и възрастни
• Деца над 6 години – по 12-24 мг 2-3 пъти дневно;
• Възрастни – по 50 мг 3-4 пъти дневно;
Препаратът трябва да се приема след хранене.
Курсът на приема е 20-30 дни.
При необходимост лекарят може да препоръча повторение след месец.
При захарен диабет при прием на липоева киселина, се препоръчва редовно да се контролират нивата на кръвната захар.
Сред страничните ефекти е понижаване нивата на кръвната захар и храносмилателни разстройства, алергични реакции.
При предозиране с липоева киселина могат да се появят симптоми на раздразнение на лигавиците на органите на стомашно-чревния тракт, които се изразяват в диария и повръщане.