Често кожните обриви приписваме на стреса.
Но стресът преминава, а обривът остава или се завръща.
Защо?
52-годишната Ками Ейзенберг преживява такъв стресов обрив.
И с ужас си спомня за това време
Обривът бил навсякъде, сърбяло я цялото тяло.
Дори силни лекарства като преднизолон, ѝ осигурявали само временно облекчение.
Алергологът бил безсилен.
Накрая, се обръща към доктор Робърт Суерлик, дерматолог от университета Емори, който се занимава с най-сложните случаи и който се запознава с нейния медицински картон.
И предположил, че има алергия към сулфамидни препарати.
Възможно е също да е чувствителна към оцветители, използвани в цветните лекарства.
В рамките на няколко дни Айзенберг сменя хапчетата против алергия, в които имало 2 сини оцветителя, макар и да изглеждали бели, с лекарство без оцветител.
На следващия ден, след като спряла да приема таблетки, се почувствала много по-добре.
Лекарите не са наясно дали хранителните добавки – оцветители, консерванти, стабилизатори и емулгатори, могат да предизвикат истинска алергична реакция.
В медицинските списания се публикуват съобщения за алергични реакции към хранителните добавки.
Но много алерголози са на мнение, че те са изключително редки, отбелязвайки, че данните не са съвсем реалистични.
А изследванията не са установили доказателства за съществуването на алергии към хранителни добавки.
Такива случаи са по-скоро изключение
Съществува много малка вероятност човешкият организъм да реагира с обрив на химикали, добавяни в храната, тъй като тези молекули са толкова малки, че обикновено не предизвикват алергични реакции.
Никой не казва, че това е невъзможно, но регистрираните случаи са единици.
През 1986 г FDA забранява използването на сулфидни консерванти, използвани за предотвратяване на промяна на зеления цвят на зеленчуците към кафяв.
Причината – над 10 смъртни случаи, свързани със сериозни алергични реакции на сулфидни консерванти.
Освен това производителите също били задължени да посочват съдържанието на жълтия консервант №5 в храните, който може да предизвика уртикария в редки случаи.
Според оценките, това се среща веднъж на 10 000 души.
В последните години с нарастване на потребителското търсене на натурални продукти, производителите започнали да заменят синтетичните добавки с натурални.
Тези природни вещества с по-голяма вероятност могат да предизвикат алергични реакции, защото съдържат белтъци, към които могат да реагират имунните ни клетки.
Към естествените добавки са следните вещества:
• Червен хранителен оцветител, наричан кармин или екстракт от кохинил;
• Жълт оцветител, направен от плодовете на дървото анато;
• Псилиум – източник на растителни влакна, получени от люспата на семената;
• Гуарова гума – използва се като емулгатор в храните и лекарствата;
• Каригинан, сгъстител – добиван от морски водорасли;
• Пектин, желатин;
• Микопротеин – ферментирала гъба, използвана като заместител на месо;
Имунната ни система разпознава тези естествени белтъци, тъй като е длъжна да ни защити от нахлулите организми и разпознава белтъчните структури в гъбичките, бактериите или раковите клетки.
Синтетичните добавки имунната система атакува по-рядко.
Доктор Суерлик, който лекувал госпожа Ейзенберг, се съгласява, че реакциите на синтетични добавки са редки и недостатъчно добре проучени, което допълнително затруднява тяхното откриване.
В публикации през 2013 г. той описва 11 пациенти, които изследва в продължение на 5 години.
Всички те идвали при него с хронични кожни заболявания, които значително се подобрявали, когато препаратите, съдържащи оцветители, били заменени с лекарства без оцветител.
Скептиците твърдят, че обривите идват и отшумяват, и няма никакви доказателства, че премахването на оцветителите кара кожата на пациентите да се възстанови.