От съдове и хранителни продукти до неочаквани домакински предмети.
Какво може и какво НЕ трябва да претопляме в микровълновата
Съдове
Какво може?
Стъклени
Това е най-добрият вариант за претопляне и приготвяне на ястия в микровълновата. Необходимо е само да следим, съдовете да не са твърде леки – това означава да е направена от материал, който лесно се разтопява и да не е подходящ за използване в печка.
Керамични – порцеланови
Също обърнете внимание да не е позлатена, задължително съобразявайте, че керамиката се нагрява по-силно, затова понякога се получава съдът отвън да е горещ, а яденето вътре студено.
Силиконови форми
Този материал е разчетен за използване както във фурна, така и в микровълнова. В такива форми могат да се претоплят сладкиши, зеленчуци и други ястия.
Хартия за печене
Подходяща е, ако под ръка нямате чиния или специален капак за покриване на продуктите.
За да проверите бързо дали вашата чиния или купа е подходяща за микровълнова, налейте вода в нея и я сложете вътре. Пуснете печката на максимална мощност за 1 минута.
Ако водата се е нагряла, тогава всичко е наред, ако ли не, то това означава, че не е предназначена за микровълнова.
Какво е забранено
Метални съдове и консервни кутии
Металът не пропуска микровълни, а ги отразява. При нагряване в печката металните съдове започват да искрят, и дори може да се стигне до разваляне на микровълновата.
По същата причина не трябва да се използват и съдове с позлата.
Съдове за еднократна употреба
Към тях се отнасят опаковките, в които ни продават храната за вкъщи, пластмасовите чаши, кофичките от мляко и други. Не са предназначени за високи температури и в микровълновата могат да се размекнат и да загубят формата си.
Дори и това да не се случи, при нагряване от тях се отделят вредни химически вещества.
Кристал
В неговия състав има метали, а за микровълновата те са противопоказни.
Алуминиево фолио
Възможно е да изгори или даже да се запали.
Хартиени пакети
Първо, възможно е да изгорят. Второ, лепилото, боята и другите материали в състава на пакета при нагряване, могат да станат източник на токсични изпарения.
Под въпрос – да или не
Пластмасови съдове
Предизвикват големи спорове. Има опасения, че дори при нагряване на съдове от твърда пластмаса, която е одобрена за използване в микровълнова, се отделят канцерогенни вещества.
Учените твърдят, че вредата е несъществена, когато съхраняваме хранителни продукти в пластмасови съдове, но е по-добре да се презастраховаме и да претопляме храната в стъклени съдове.
Също така не трябва да слагаме в микровълновата стари деформирани или напукани пластмасови съдове.
Хранително фолио
Предизвиква опасения по същите причини. Затова ако покриете съдовете в микровълновата с него, вместо капак, трябва да наблюдавате то да не влиза в досег с храната.
Хранителни продукти
Какво може?
Зеленчуци, които трябва да се приготвят на пара
Кулинар препоръчва да слагаме зеленчуци в купа с малко количество вода и да експериментираме. Например, да приготвим аспержи за 2 минути, броколи стават за 5 минути, патладжани за 5-7 минути, спанак за 1-2 минути.
За картофи, морков и цвекло трябва малко повече време – приблизително 7, 10 и 15 минути.
Яйца без черупка
В микровълновата може да се приготви омлет, на очи или по панагюрски.
Цитрусови
За да се изцежда по-лесно сокът от лимон, портокал или грейпфрут, избраният плод се реже на 2 и се слага в микровълновата за 20-30 секунди.
Пуканки
В микровълновата се приготвят доста по-лесно, отколкото на печка, само трябва да се следват указанията на опаковката.
Хляб и бисквити
Така ще станат по-меки и по-вкусни. Възможно е така дори изсъхнал хляб да стане годен за ядене.
Какво да не претопляме в микровълновата никога
Грозде
Така не се получава – в микровълновата зърната на гроздето се възпламеняват и образуват нещо като плазма, което е негодно за ядене.
Пикантна чушка – в сушен вид или ястия като подправка
Веществото капсаицин, което прави чушката парлива, при нагряване се изпарява. Ако вдишаме тези пари, можем да получим силно парене в очите и в гърлото, сякаш семенце от чушката е попаднало там.
Яйца в черупка и твърдо сварени
При нагряване в микровълновата яйцата се взривяват. Учените си обясняват това с факта, че жълтъкът се нагрява много по-бързо от белтъка, което води и до взрива.
За да стоплим сварено яйце, по-добре да го нарежем на парчета или да го пробием с вилицата на няколко места.
С повишено внимание
Варене на вода
Това може да е опасно, защото водата в микровълновата се нагрява над температурата на кипене. Отстрани това не е забележимо, но ако извадим чашата от микровълновата и добавим в нея чай или кафе, или ако просто, без да я искаме я наклоним, водата може да кипне рязко и да доведе до сериозни изгаряния.
Други предмети
Какво може
Влажна гъба за миене на съдове
Това е отличен начин за нейната дезинфекция. Добре намокрете гъбата под течаща вода и я сложете в съд – чиния или купа с малко количество вода, пуснете микровълновата за 1 минута.
Това няма да се получи със суха гъба за чинии, тъй като ще изгори.
Повечето от нас използват една гъба за чинии повече, отколкото трябва, и обикновено само я изплакваме, преди да се заемем за пореден път да мием съдовете, но това невинаги е достатъчно, затова слагането в микровълновата за дезинфекция може да е много добро решение.
Почва за стайните растения
Това ще я обеззарази, и ще възпрепятства влизането у дома на някои бактерии, които обикновено живеят в почвата, но може да са опасни при определени ситуации. 90 секунди е препоръчително да се нагрява 1 килограм почва.
Хавлия за грейка
Това е лесен начин да получим аналог на грейката – увиваме пакет за грейка и го слагаме в микровълновата, за да се нагрее течността, и така може да затоплим определена част от тялото.
Стъклени буркани
В микровълновата могат да се стерилизират стъклени буркани за зарзават. Измийте бурканите, налейте в тях малко вода и ги сложете в печката без капак. Стерилизирайте от 3 до 5 минути в зависимост от големината на бурканите.