Първо правило за тези, които опитват да отслабнат, е ограничаване на въглехидратите.
Но според един от водещите диетолози Раян Ламберт, това е огромна заблуда.
Благодарение нарастване популярността на диетите на Аткинс и кето-диетите, с високомазнинна нисковъглехидратна диета, много от нас се боят от въглехидратите.
Но те са сложен елемент и за това всички не трябва да се смятат за вредни.
Рафинираните и сложните въглехидрати силно се отличават едни от други, затова е важно да умеем да ги различаваме.
Мозъкът се нуждае от глюкоза за производство на енергия, и много изследвания показват, че устойчивата скорбяла помага за изгаряне на повече калории, отколкото приемаме.
Същевременно се чувстваме по-енергични и не толкова напрегнати.
Разбира се, от въглехидрати до въглехидрати има разлика – избирайте овесени ядки вместо бисквити, и ще бъдете сити по-дълго.
Яденето на богати на въглехидрати храни и свалянето на излишни килограми не е невъзможна комбинация.
1. Яжте правилните въглехидрати
Да вземем за пример картофите, наричани от Ламберт, хранителна електроцентрала, богати на фибри и на енергия.
От друга страна, можем да ядем картофени чипсове, приготвени на фритюрник, със сол и чушки, и възможно, дори със сос.
Така картофите се превръщат в много мазна и калорична храна, от която лесно се напълнява.
Като полезна алтернатива диетолозите, препоръчват картофите да се пържат, нарязани на големи парчета, със зехтин и розмарин.
2. Нисковъглехидратната диета не означава кетонна
При кето-диета обикновено се ядат до 50 грама въглехидрати дневно, което е много малко, и няколко пъти повече мазнини.
Кетозата е преход от изгаряне на въглехидрати към изгаряне на мазнини, което може да бъде много полезен метаболитен процес, особено за хора с определени заболявания.
Такива са диабет, метаболитен синдром, епилепсия или затлъстяване.
Но нисковъглехидратната диета не е единственият начин за активация на този процес.
Кетоза може да се активира и с до 100-150 грама въглехидрати дневно, няколко плодове и чиста скорбяла, каквато са картофите.
3. Не всички въглехидрати са чиста захар
Съществуват доста видове захари – глюкоза, фруктоза, галактоза.
И макар богатите на скорбяла пшеница и картофи да се разлагат на глюкоза в храносмилателния тракт и да повишават кръвната захар, захарта в картофите не е същата като в шоколада.
Но в трапезната захар се съдържа 50 на 50 глюкоза и фруктоза, докато скорбялата е чиста глюкоза.
Да фруктозата може да предизвиква безпокойство, но скорбялата или глюкозата не действа по този начин на организма.
Балансираният хранителен режим с ограничени порции и сложни въглехидрати обратно – помага за справяне с излишните килограми.
4. От нисковъглехидратна диета също може да се напълнее
При спазване на диета с малко въглехидрати много хора започват да наблягат на мазното и калоричното.
Дори и полезните мазнини в такъв случай може да предизвикат напълняване.
Размерът на порциите има решаващо значение, независимо каква диета се спазва.
Много често нискокалоричните диети са провокатор на наднормено тегло, особено сред хора, склонни към преяждане.
5. Фибри и енергия – ето какво е наистина важно
Препоръчително е да се концентрираме върху хранителните вещества, а не върху цифрите.
В грам мазнини се съдържат повече калории, отколкото в грам въглехидрати или белтъчини.
Мазнините са 9 калории на килограм, въглехидратите и белтъчините са 4 калории на грам, а спиртът – 7 калории.