Сърдечно-съдовите заболявания са на главните места по причина за настъпване на внезапна смърт. Макар че в последните години медицината в тази област се разви с бързи темпове, много хора отказват да контролират състоянието на сърдечно – съдовият апарат.
Затова е добре да се профилактираме на време, като днес ще говорим, по-конкретно, за две от най-социално значимите заболявания на тази система – инфаркт и инсулт.
На какво се дължат инсултът и инфаркта
Инсулт
Инсултът или още известен като мозъчен удар, се дължи на остро нарушение в кръвоснабдяването на мозъка, вследствие на което се стига до тежко нарушение на мозъчните функции. Той бива исхемичен и хеморагичен.
Инфаркт
Сърдечният удар, или по-правилно назован, като миокарден инфаркт, настъпва поради прекъсване на кръвоотока към сърдечния мускул. Поради това част от сърдечният мускул се уврежда или унищожава.
В общи линии, е добре да обобщим, че сърдечните заболявания се различават до голяма степен, едно от друго, но и си приличат. Най-характерните и сериозни причини за развитие на инфаркти и инсулти – захарен диабет, затлъстяване и хипертония.
Начина на живот, правилната диета и поддържането на оптимално ниво на физическа активност са от ключово значение за превенция от развитието на инфаркт и инсулт и други заболявания, засягащи сърдечно-съдовата система.
Да се предпазим от развитие на сърдечно-съдови патологии
- Консумирайте плодове и зеленчуци
Всеки е чувал, че повечето плодове и зеленчуци са богати на антиоксиданти. Антиоксидантите са вещества, които предотвратяват и забавят увредата на клетките, което е причинено от свободни радикали. Оксидативният стрес играе много важна роля в развитието на възпалителни процеси в съдовете.
Възпалението на кръвоносните съдове, предшества образуването на атеросклеротична плака.
- Намалете чашките
Приемът на голямо количество алкохол се отразява неблагоприятно на всички органи и системи на организма. Прекомерната консумация на алкохол (особено тежък), води до увеличени нива на триглицеридите в кръвта.
Обикновено, високите нива на триглицеридите се свързват и с повишение на нивата на лошия холестерол, което е предпоставка за развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Алкохолът е и много калоричен, а многото калории на дневна база, в дългосрочен план водят до затлъстяване, което както разбрахме е един от основните рискови фактори за развитие на инфаркт и инсулт.
- По-малко сол
Установено е, че голям процент от българите, приемаме повече от 7 грама сол за 24 часа. Това всъщност е и препоръчителният дневен прием на сол.
Високата употреба на сол, увеличава кръвното налягане и респективно, може да доведе до хипертония. Хипертонията повишава риска от развитие на инфаркт и инсулт.
Затова е важно да контролирате внимателно, нейната употреба и съдържанието ѝ в различните ястия и полуфабрикати.