Всеки от нас, поне веднъж в живота, е усещал непреодолимо желание да изяде определена храна.
Според специалисти, това може да не е просто прищявка, а реален сигнал за дефицит на определени хранителни вещества, минерали или витамини.
Особено често такива симптоми възникват при бременност, когато потребностите от хранителни вещества нарастват с пъти.
Съществува терминът „интуитивно хранене“, когато самият организъм изготвя меню и изисква това, от което има нужда в конкретната ситуация.
Но е важно да научим различаваме реалните потребности от определени храни и вредните навици.
Как да го направим?
Определени храни – защо възниква апетит точно за тях?
В навечерието на Коледа и Нова година – ни се прияжда питка, баница и руска салата, а за Великден – яйца и козунаци.
Но това не означава, че в определен момент е възникнала потребност от мазнини и въглехидрати, а само че всички подготвят за празника, пекат козунаци и правят вкусни салати.
Желанието да се насладим на козунак или салата можем да си обясним с емоционалния елемент, много сме постили и съответно очаквали тази възможност, и ето тя е настъпила.
Похапването на руска салата за Нова година – това е традиция, навик, все едно си украсяваме елхата.
От друга страна, организмът наистина може да изпрати сигнали за необходимост от лесна за усвояване храна, за да се попълнят в максимално кратък срок загубите.
Друг пример, когато обикаляме из магазините обръщаме внимание на пушената скумрия, красиво изложените зеленчуци, нарязаните колбаси.
Внезапно огладняваме и пожелаваме да купим и изядем всички тези храни.
В този случай можем да говорим за визуален и обонятелен глад.
За да проверим, е достатъчно да отидем в друг отдел и да погледнем, например, към бисквитите.
Ако желанието за пушена скумрия не е отминало, то тогава има смисъл да се върнем, но най-вероятно сега ще поискаме красив и апетитен сладкиш.
Но все пак не можем да кажем, че възникването на желание да похапнем определена храна е само и единствено навик.
Организмът наистина така може да подаде сигнал за недостиг на белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали.
Понякога тези сигнали може да са сезонни, например през пролетта и зимата, когато храните с витамини и минерали, не са достатъчно.
Храната, която се превръща в навик
За никого не е тайна, че някои храни могат да предизвикат зависимост и се превръщат буквално във вреден навик.
За щастие, храните, които могат да предизвикат химическа зависимост не са толкова много.
Ако имаме подозрения, че шоколадът е вреден навик, е достатъчно да го заменим с тъмен, с голямо процентно съдържание на какао.
Зависимостта от сладко и захар има място, но борбата с нея може да се води доста успешно.
Ако говорим за зависимости, то кафето най-често е причина за такава и се превръща във вреден навик.
Интуитивно хранене – ключът към всичко
Това е хранене на здравия разум.
Названието на метода, в основата на който стои необходимостта да се вслушваме в собствения организъм.
Умението да усещаме подсказките на тялото, че имаме нужда от една или друга храна.
Когато ни се приядат портокали, това може би означава, че тялото има нужда от витамин С.
Интуитивното хранене е безусловното разрешение да ядем всичко, което поискаме, и разрешение да се освободим от мисълта за диети.