Шведски учени стигнаха до заключението, че филтрираното кафе, за разлика от вареното, наистина понижава риска от развитие на захарен диабет тип 2.
Как се променя кафето, когато мине през филтър
Става въпрос за принципно нови различни методи за приготвяне на кафе. При варене мляното кафе се добавя във вряла вода и се вари няколко минути.
Филтрирано кафе се получава от еднократно пропускане на гореща вода през слой мляно кафе във филтър.
Кафето, получено чрез метода на варене, повишава риска от болести на сърцето и на кръвоносните съдове, заради дитерпените, които придават отчасти на напитката горчив вкус.
Сега учените твърдят, че при приготвяне на кафе с използване на филтър дитерпените се отстраняват от напитката, като я правят по-безопасна и полезна.
В изследването участват жители на един от северните региони на Швеция, наблюдения се провеждат в периода от 1991 г. до 2005 г.
През това време участниците попълват анкети относно пиенето на кафе и дават кръв за изследване, която в замразено състояние се запазва през целия експеримент.
След 7 години наблюдения при 421 души се развива диабет тип 2. Резултатите от изследването се сравнявали с данните на същия брой хора без диабет.
Анализирани са проби от 149 двойки диабетик-недиабетик, анализирани също и кръвни проби, дадени 10 години след първите проби.
Изследването се провежда по нов свръхточен метод
Самото изследване се провежда с нова методика – метаболомика, с която се определя концентрацията в кръвта на участника на определени молекули, получени от храни или напитки. Това е по-точен метод за оценка, отколкото анкетите.
Оценката на биомаркерите на пиенето на кафе показва, че при участниците, които изпиват по 2-3 чаши филтрирано кафе на ден, вероятността от диабет тип 2 е по-ниска 60%. Сравнението е с тези, които пият по-малко от 1 филтрирано кафе на ден.
Пиенето на варено кафе по никакъв не влияело на развитието на диабет.
Засега е неясно каква връзката между дитерпените и метаболизма на глюкоза в организма, но учените продължават изследванията в тази област.
Други начини на приготвяне на кафе не са анализирани, но според изследователите, ако при приготвянето на мляно кафе се вари без филтри, то тази напитка няма да предпазва от диабет.