Спазването на безглутенова диета от здрави хора е напълно безполезно, показва ново изследване на учени от Университета на Рединг.
Спирането на глутена напълно безполезно
В изследване, публикувано в рецензирано издание за Гастроентерология, участие вземат здрави доброволци, които не страдали от целиакия или от повишена чувствителност към глутен.
2 седмици преди началото на експеримента всички участници спазват безглутенов хранителен режим. След това доброволците били разделени на 2 групи.
В първата участниците продължавали да спазват безглутенов хранителен режим в рамките на още 2 седмици, докато тези от втората се хранели в глутенови храни.
Изследователите направили оценка на проявлението на симптомите от страна на стомашно-чревния тракт – болки в корема, запек, диария и киселини при всички участници преди и след експеримента.
От групата, в която се хранят с глутен, не се съобщават за по-изразени проблеми и странични ефекти в сравнение с контролната.
Кои са най-полезните храни с глутен
Може би глутенът често неоправдано играе роля на лошото момче в хранителния режим.
Съдържащите глутен зърнени храни обаче, особено пълнозърнестите, представляват важни източници на белтъци, фибри и микроелементи.
Резултатите от научния труд показват, че ограничаването на глутеновите храни е безполезно за повечето от хората, които предполагат, че е вреден за стомашно-чревния тракт.
Глутенът не предизвиква проблеми със стомаха при хора, които са с физиологична чувствителност към него.
Изследователите подчертават, че безглутеновата диета е показна при целиакия – болест, предизвикана от непоносимост към глутен, която засяга 1% от населението и при повишена чувствителност към този белтък.
Преди преминаване към ограничителна диета е необходимо да се направи консултация на първо място с личния лекар.
С Новото изследване се прави опит разграничение между тези, за които ограничаването на глутеновите храни е полезно и онези, за които не е.
Медицинските изследвания потвърждават, че храните със съдържание на глутен са подходящи за повечето от нас, но сега се налага мнението, че е точно обратното и те са вредни.
Това е причината много хора, без каквито и да е явни здравословни проблеми да спазват ограничителен хранителен режим, докато останалите правилно смятат, че спирането на глутеновите храни е напълно безсмислено.