Макар и вече да прибрахме банските и късите панталони, целулита все още преследва близо 90% от жените. А най-вероятно, ако не предприемем мерки, тойй ще си остане и до следващото лято.
Сигурно сте чували цитата, че тялото за лятото, се гради през зимата. Затова е време, да се вземем в ръце, да проучим най-добрите фитнес зали и спортни центрове и да напълним хладилника с чисто месо, плодове и зеленчуци. А следващите 5 храни ще ни помогнат в битката с целулита.
Първо, нека изясним какво представлява целулитът
Целулитът е естетически проблем, който не е свързан с определено заболяване и засяга микроциркулацията и лимфната система. Представлява натрупване на излишна подкожна мастна тъкан, която изпъква н горния слой на кожата, създавайки визуалния ефект, който повечето дами познаваме.
Целулитът може да е породен от хормонални или наследствени фактори, но също така и от ниския прием на вода, високия прием на калории, липсата на физическа активност и приема на алкохол.
Кои храни могат да го „елиминират“:
1. Лимони
Цитрусовите плодове са чудесно решение срещу целулита, тъй като ограничават вредното въздействие на въглехидратите в тялото. Въглехидратите се усвояват много бързо от организма ни и се превръщат в глюкоза, която е главното гориво за нашия мозък, но и повишава нивата на инсулина в тялото ни. Повишеното отделяне на инсулин пък води до натрупване на нови мастни депа под кожата.
2. Слънчогледови семки
Те са незаменими източници на витамин Е, калий и цинк, което ги прави прекрасни антиоксиданти за нашия организъм. Освен това те подпомагат метаболизма на протеините, които от своя страна, укрепват и възстановяват съединителната тъкан. В тях се открива и витамин В6, който е естествен диуретик, който кара тялото ни да се отърве от излишната вода. По този начин, слънчогледовите ядки ще направят кожата ни гладка и няма да изглеждаме подути.
3. Чесън
Суровият чесън е богат на сяра, която пречи на усвояването на мастни клетки. Чесънът стимулира метаболизма и „разбива“ мастните депа, съхраняващи се под епидермиса на кожата (повърхностният слой). Бонус е, че чесънът подсилва имунната ни система, грижи се за храносмилателната система и е отличен антиоксидант.
4. Аспержи
Сигурно сте срещали аспержите в някои диетични менюта и това не е случайно. В аспержите се съдържа голямо количество витамин В9 (фолиева киселина).
Фолиевата киселина стимулира обмяната на вещества и ускорява лимфната циркулация.
5. Люти чушки
В тях се съдържа витамин В6, който, както споменахме, укрепва съединителната тъкан. Освен това в тях се съдържа и веществото капсаицин, който има свойството да ускорява метаболизма, карайки тялото да изхвърля навън излишните токсини и мастни натрупвания.