1. Бета каротин – попадайки в човешкия организъм, това съединение се трансформира във витамин А, хранително вещество, необходимо за поддържането на добро зрение, за имунната система и растежа на нови клетки.
Също така той действа като антиоксидант, който неутрализира свободните радикали. За бета каротина не съществува препоръчителна дневна доза.
Хранителни източници – всяка седмица употребявайте по-големи количества тъмнозелени и оранжеви зеленчуци и плодове като папая и манго, за да попълните нуждите си от витамин А и да се възползвате му свойства на антиоксидант.
2. Витамин В12 – необходим е за формирането на ДНК, структурните елементи на гените и за поддържането на доброто състояние на нервите и еритроцитите. Доза от 2.4 микрограма на ден за хора над 14-годишна възраст напълно задоволява потребностите на организма от този елемент.
Въпреки това някои учени смятат, че употребата на 6 микрограма на ден способства за по-добра абсорбция на витамина. Витамин В12 се свързва с белтъчините, затова такива хранителни продукти като месо, риба, яйца и млечни продукти – например прясно и кисело мляко, са неговите основни източници.
Най-големи количества от този витамин се съдържат в телешкия, говеждия и пилешкия черен дроб. С една две порции от тези храни човек може да си набавя необходимите му за месец дози от витамин В12.
3. Хром – участва в процеса на производство на полезна енергия от енергийните хранителни източници, тоест въглехидратните, способства за постъпването на глюкозата в инсулиновите клетки.
Въпреки разочароващите резултати от изследванията за влиянието на добавките с хром върху процеса на отслабване, на човешкия организъм му е необходим този елемент.
Препоръчителната дневна доза за възрастни е 50-200 микрограма. Хранителните източници на хрома са хляб и храните от пълнозърнесто брашно, месото, орехите, сушени сини сливи, стафиди, бира и вино.
4. Витамин К – използва се от организма за синтеза на различни протеини. Някои от тях се използват за създаването на фактори, които осигуряват процеса на съсирване на кръвта, което е жизнено важно за спирането на кръвотеченията и заздравяването на раните и порязванията.
Препоръчителната дневна доза е 90 микрограма за жените и 120 за мъжете. За щастие, дефицитът на този витамин е изключително рядко явление. Храните източници на витамин К са кале, спанак, броколи, аспержи, рукола, маруля, рапица, соя и зехтин.
5. Калий – участва в почти всички жизнени процеси жизнено важни процеси на човешкия организъм – за поддържане на артериалното налягане, за нормалното функциониране на сърцето и бъбреците, за съкращаването на мускулите и дори в храносмилането.
Препоръчителна доза – проучванията показват, че много хора употребяват по-малко от половината от препоръчителната доза калий, която е 4700 мг дневно за деца и юноши.
Хранителни източници на калий – най-подходящи са продуктите, близки до своето първоначално състояние, поради това трябва да се убедите, че употребявате храни, които не са били подложени на технологична обработка, особено това се отнася за плодовете и зеленчуците, немазните млечни продукти, пълнозърнестите храни, рибата и немазното месо.
6. Магнезий – необходим е за някои важни процеси в човешкото тяло. Активира около 300 биохимични реакции, най-значимите сред които са образуването на енергия от храната, която човек консумира.
Препоръчителната доза е 300 мг за жени и около 350 мг за мъже, горната граница за прием на хранителни добавки, съдържащи магнезий е 350 мг. Хранителните източници на този минерал са авокадото, ядките, листните зеленчуци, а също и кивито, бадемите и лешниците.