Лятото е най-доброто време за гастрономични удоволствия и експерименти с вкуса.
Когато в близкия магазин плодовете и зеленчуците са в изобилие, а шведската маса в хотела изобилства от вкусни ястия, трудно се устоява на изкушенията.
Но защо понякога сякаш ни тегли към строго определен вид храна?
Пред ароматните скариди в сметанов сос, огромната пица и чашата скъпо вино всеки път избираме обикновения бял хляб?
Какво означава това и трябва ли да ни лекуват?
Хранителни изкушения и наука – връзката е разкрита
Изследване, проведено в английски университет, показва, че 91% от хората изпитват зависимост към храната.
И колкото повече килограми човек има отгоре, толкова тази зависимост е по-силна.
Интересното е, че дори 6 месеца след свалянето на килограми и спазване на принципите на здравословното хранене, 94% от участниците продължават да желаят нещо определено.
За какво могат да сигнализират хранителните зависимости?
Любопитни факти от гледна точка на интуитивното хранене и т.н.
Кулинарни фетиши и тяхната връзка със здравето
1. Шоколад
Изискан аромат, лесно се топи в устата и сладкият вкус, който оставя го открояват от останалите десерти.
Шоколадът доставя радост и удовлетворение и дори стимулира освобождаването на химически вещества в мозъка, които се образуват по време на секс.
Какво означава това?
Мислим си за шоколада, когато очакваме чувствени удоволствия.
Психолозите съветват да прекарваме повече време с любимия и тогава желанието да похапнем горчив или млечен шоколад най-вероятно рязко ще намалее.
Срещите с приятели, хобито, любимото начинание придават колорит на ежедневието и ще спрете да се изкушавате от вредна храна.
2. Вафли, чипсове, пуканки
Всички изброени храни се обединяват от качество, притежават приятен хрупкащ вкус.
Какво означава това?
Психолозите предполагат, че когато похапваме хрупкаща храна освобождаваме напрежението, разочарованието и стреса.
Така разграничаваме ежедневните грижи и минутите отдих.
А диетолозите съветват вместо към хранителни отпадъци да се обръщаме към полезни храни.
Пресен морков, ябълки и целина са не по-малко хрупкави и отгоре на всичко са богати на витамини и антиоксиданти.
3. Сирене
Сиренето и останалите млечни продукти съдържат аминокиселини, които стимулират синтеза на хормони на щастието, които отпускат и успокояват.
Ако мечтаете за сандвич със сирене или за огромно парче лазаня, това може да сигнализира за повишено ниво на тревожност или неотдавна прекаран стрес.
Няколко минути медитация ще разсеят вашите страхове и опасения, а малко парче сирене на никой няма да навреди.
4. Солено
Страстното желание да похапнем нещо солено – мариновани краставици, може да сигнализира за обезводняване и остра необходимост от спазване на питеен режим.
В горещите летни дни потните жлези са особено активни, благодарение на което тялото се охлажда по-бързо.
Солените храни поради свойството им да задържат вода помагат да се чувстваме по-добре и предотвратяват възможно обезводняване.
Но не е препоръчително да се набляга на соленото.
5. Хляб, бисквити, кифли
Пристрастяването към храните източници на бързи въглехидрати се наблюдава, когато човек се чувства уморен, разстроен и потиснат.
Какво означава това?
Въглехидратите предизвикват повишаване на нивата на кръвната захар, благодарение на което човек мигновено става по-енергичен, оправя му се настроението.
Това е най-бързият начин за справяне с дискомфорта и за възвръщане на душевното равновесие.
Алтернативни начини за презареждане са разходки по брега на река или езеро, слушане на отпускаща музика, кино.