Много хора и до днес се съмняват дали микровълновите лъчи са безопасни за здравето.
С настоящата статия ще направим на пух и прах някои заблуди, които витаят в общественото и медийното пространство.
1. Приготвянето на микровълнова намалява полезните вещества в храните
Всяка обработка на хранителни продукти, включително нагряване и охлаждане, предизвиква промяна на техните физически свойства, химически състав и хранителна стойност.
Храната, приготвена на микровълнова, губи много от хранителните си вещества само ако се приготвя твърде дълго или на много висока температура.
Правилното съотношение между време и температура спомага за запазване на ползите и вкуса на продуктите.
Приготвянето в микровълнова не намалява и концентрацията на витамини и прочие полезни за здравето вещества.
При по-бързо приготвяне хранителните продукти в микровълновите фурни, те дори запазват една значителна част от полезните си химически вещества, полифеноли и антиоксиданти.
Обикновено при топлинна обработка най-силно се разрушава витамин С.
Но това се случва основно при варене, затова и разтворимите във вода хранителни вещества лесно се отмиват при кипене.
В микровълновата фурна се губи значително по-малко от този важен витамин.
Изследователите също сравняват приготвянето на зеленчуци – зеле, моркови, карфиол, спанак на микровълнова, на пара и на бързовар.
Оказало се, че зеленчуците, приготвени на бързовар, губели най-голяма част от неразтворимите си хранителни влакна, полезни за червата.
Сравнението било направено с храните, приготвяни на микровълнова и на пара.
2. Продукти, приготвяни на микровълнова печка, предизвикват рак
Днес едни от най-добре проучените канцерогени са хетероцикличните ароматни амини /ХАА/, които се образуват при топлинна обработка.
Но само в храните, богати на белтъци, например, в рибата и месото, особено ако се приготвят при високи температури.
Методът на топлинна обработка влияе съществено на образуването на ХАА.
Според някои данни, при приготвяне в микровълнова в пилешкото се образуват повече ХАА, отколкото на тиган, на грил или печене на фурна.
Но няма никакви данни, които да потвърждават, че редовната употреба на приготвено в микровълнова пилешко предизвиква рак.
Според данни от друго изследване, в рибата, препечена на грил, съдържанието на ХАА, е по-високо, отколкото от микровълновата.
В говеждото, приготвено на микровълнова, пък изобщо не се откриват ХАА.
Размразяването и претоплянето на микровълнова също не предизвиква образуването на този канцероген.
3. Пластмасовите съдове при нагряване във фурна вредят на здравето
Има опасения, че при нагряване в микровълнова някои химически вещества от пластмасата могат да попаднат в храната и да увеличат риска от развитие на рак.
Но по-голямата част от пластмасовите съдове днес се разработват така, че да издържат на високи температури и да се безопасни.
На такива съдове има знак, който обозначава, че тя е предназначена за микровълнови печки.
Вероятността тази пластмаса да съсипе храната е минимална.
Преди да сложите пластмасов съд в микровълнова, проверете дали има съответната отбелязване за безопасност.
Ако няма, претоплете храната в стъклен или в керамичен съд.
4. Претоплянето на храна на микровълнова убива вредните бактерии
Всяка топлинна обработка значително намалява риска от хранително отравяне.
Проблемът е, че при нагряване в микровълнова температурата се разпределя неравномерно.
Вероятно сте забелязали, че една част от храната се нагрява, а в други не.
Това увеличава потенциалната опасност от заразяване.
Затова и когато затопляте нещо на микровълновата, не забравяйте да го разбъркате.
Да, микровълните убиват голяма част от вредните бактерии, но не унищожават токсините, които са произвели.