Красива, удобна, не се чупи и лесно се мие – съдовете за еднократна употреба могат да бъдат различни.
Малките чаши за кафе-автомат, опаковки за майонеза и масло, всевъзможни по дълбочина чинии и пластмасови поставки за яйца.
А също и разноцветни ножове, лъжици, вилици и удивително красиви детски прибори.
Без това многообразие едва ли ще мине пикникът сред природата и детският празник и кафе паузата по време на делови преговори.
Използването на съдове за еднократна употреба значително улеснява живота и спестява много време. Но не губим ли заради това нещо по-голямо - своето здраве?
Защо в една река не трябва да се влиза 2 пъти?
По примера на посудата за еднократна употреба разказваме от Lechenie.bg
Една покупка – 100 приложения?
Пластмасовата посуда и опаковките, в които се предлагат стоките, обикновено са предназначени за краткотраен контакт с хранителните продукти.
Приготвената в тях храна може да се съхранява не повече от денонощие.
А мариноването на домати, краставици, зеле и приготвяне на сладолед, йогурт – не се препоръчва.
Според учените, съдовете за еднократна употреба – това е предизвикателство за човешкия организъм, но само при повторно използване.
Повечето от представените на пазара съдове при дълготрайна употреба могат да предизвикат главоболие, отравяне с химически вещества и хронична умора, бронхиална астма.
Възможно е да способстват за образуване на злокачествени тумори и да съсипят здравето на жизненоважни органи и системи.
Откъде и защо толкова шокиращи данни?
По-подробно за вредата от пластмасовите съдове – по-нататък!
От какво са направени съдовете, с които се храним?
За производство на съдове за еднократна употреба производителят най-често използва следните материали – полистирол, поливинилхлорид, полипропилен и меламин.
Най-опасна е меламиновата посуда. Но и обикновената пластмаса има какво да ни изненада.
Полистирол
Разпознаването не е трудно – това са кухненски съдове с бял цвят.
Чаши за еднократна употреба, в които обикновено продават чай и меки чинии, в които се предлагат в точките за бързо хранене.
На самата посуда – най-често на дъното от обратна страна, стои маркировката PS.
И колкото и парадоксално да звучи, този знак означава, че в този съд не трябва да се държат горещи храни.
Ако в чашата от полистирол се налее гореща напитка, пластмасата се нагрява и започва да отделя стирол – опасно вещество, което има способност да се натрупва в организма.
С увеличаване на неговата концентрация това може да доведе до заболяване на бъбреците, черния дроб и не само.
Полипропилен
За разлика от предходния материал, съдовете имат едно неоспоримо предимство – могат да се нагряват без риск за здравето.
Лесно издържат на температури до 100 градуса.
Разпознаването на тези съдове е възможно по маркировката – триъгълник от стрелки с цифрата 5 вътре.
В него понякога се предлагат кафе или горещ обяд.
Дори и да не сте успели да похапнете в заведението, можем да си вземем със себе си храната и след това да сгреем на микровълновата.
В такива чаши не трябва да слагаме алкохол, тъй като под действието на етанол започва да отделя фенол и формалдехид.
Това са канцерогенни вещества, които подриват здравето на черния дроб и на бъбреците.
Меламин
Тази посуда е не само най-здравата и красивата сред всички представени, но и най-опасната.
Токсична и по право получава статус на съд-убиец. Учените твърдят, че токсичността на меламиновата посуда е 70 пъти над допустимите предели.