„Ако ядеш много – това означава, че стомахът ти се е разтегнал, затова и постоянно си гладна” – подобни размишления често могат да се видят по форумите.
В тях хората с наднормено тегло обсъждат методите за отслабване.
Сред решенията са както хирургични методи за намаляване на обема на стомаха, така и народни рецепти.
Това, което е по-интересно, често хората с разтегнати стомаси, съвсем не са гиганти, и теглото им не е толкова наднормено.
Какви са свойствата на човешкия стомах, как може да се намали и увеличи, и може ли да се повлияе на това?
Как работи стомаха?
Обемът на стомаха на голям човек в празно състояние е приблизително на 0.2 – максимум 0.5 литра.
В процеса на хранене стомахът се разтяга – неговият обем към края на трапезата вече е 1-2 литра.
И тази цифра може да бъде увеличена до 4 литра.
2-3 часа след хранене храната напълно напуска стомаха, и той възвръща предишния си обем.
Факт!
Теглото на възрастен човек и неговата конституция не влияят на обема на стомаха.
Слабите и дебелите имат стомаси с еднакъв обем.
Извън границите на нормата излизат хора с тежки стадии на затлъстяване.
Но както показва практиката, дори след намаляване на обема на стомаха с хирургична операция по желание човек може да поглъща същите големи обеми от храна както и преди.
Как се случва това?
Стомахът на човека работи в един от 3 режима:
• Режим на гладна моторика
Стомахът е празен, по стените му рядко минават вълните на перисталтиката, наблюдават се тонични съкращения.
Гладката мускулатура на стените на стомаха дълго време остава съкратена при минимален разход на енергия.
• Режим на рецептивна релаксация
След като храната попадне в устната кухина, а оттам първите порции стигат до стомаха, неговите стени се отпускат.
Образува се нещо като резервоар за храна.
• На сита моторика
След като човек е похапнал се усилва тонуса на стомаха и се активизират процесите на перисталтиката, протича антрална систола.
Съкращение на горната част на стомаха и така се осигурява придвижването на храната до дванадесетопръстника.
Когато храната попадне в стомаха, протича рецептивно отпускане на неговото дъно и долната част на органа, без значение от обема на изядената храна или изпитата течност.
А впоследствие се развива адаптивно отпускане на стените на стомаха и неговото дъно.
И то не е под действието на налягането на храната, а като резултат от работата на хормоните – холецистокинин и др., и инхибиращите влакна на блуждаещия нерв.
Целта на този процес е поддържане на постоянно налягане вътре в стомаха без значение колко храна е изял човек.
Разтежение на стомаха – заблуди и реалност
В стомаха има рецептори за разтягане.
Те са разположени в определени участъци от стените и изпращат сигнал в мозъка, който следва да ни накара да спрем да ядем.
Ако човек продължи да се тъпче с храна, започва да му се гади.
Но когато се яде на предела на възможностите, с течение на времето чувствителността на рецепторите намалява, а това означава, че гаденето не се появява толкова бързо.
Факт!
Течната храна бързо напуска стомаха – само за 5 минути.
Така че никакви обеми от течност не могат да го разтегнат.
Единствено твърда храна може да разтегне стомаха.