„Ако ядеш много – това означава, че стомахът ти се е разтегнал, затова и постоянно си гладна” – подобни размишления често могат да се видят по форумите.

В тях хората с наднормено тегло обсъждат методите за отслабване.

Сред решенията са както хирургични методи за намаляване на обема на стомаха, така и народни рецепти.

Това, което е по-интересно, често хората с разтегнати стомаси, съвсем не са гиганти, и теглото им не е толкова наднормено.

Какви са свойствата на човешкия стомах, как може да се намали и увеличи, и може ли да се повлияе на това?

Как работи стомаха?

Обемът на стомаха на голям човек в празно състояние е приблизително на 0.2 – максимум 0.5 литра.

В процеса на хранене стомахът се разтяга – неговият обем към края на трапезата вече е 1-2 литра.

И тази цифра може да бъде увеличена до 4 литра.

2-3 часа след хранене храната напълно напуска стомаха, и той възвръща предишния си обем.

Факт!

Теглото на възрастен човек и неговата конституция не влияят на обема на стомаха.

Слабите и дебелите имат стомаси с еднакъв обем.

Извън границите на нормата излизат хора с тежки стадии на затлъстяване.

Но както показва практиката, дори след намаляване на обема на стомаха с хирургична операция по желание човек може да поглъща същите големи обеми от храна както и преди.

Как се случва това?

Стомахът на човека работи в един от 3 режима:

• Режим на гладна моторика

Стомахът е празен, по стените му рядко минават вълните на перисталтиката, наблюдават се тонични съкращения.

Гладката мускулатура на стените на стомаха дълго време остава съкратена при минимален разход на енергия.

• Режим на рецептивна релаксация

След като храната попадне в устната кухина, а оттам първите порции стигат до стомаха, неговите стени се отпускат.

Образува се нещо като резервоар за храна.

• На сита моторика

След като човек е похапнал се усилва тонуса на стомаха и се активизират процесите на перисталтиката, протича антрална систола.

Съкращение на горната част на стомаха и така се осигурява придвижването на храната до дванадесетопръстника.

Когато храната попадне в стомаха, протича рецептивно отпускане на неговото дъно и долната част на органа, без значение от обема на изядената храна или изпитата течност.

А впоследствие се развива адаптивно отпускане на стените на стомаха и неговото дъно.

И то не е под действието на налягането на храната, а като резултат от работата на хормоните – холецистокинин и др., и инхибиращите влакна на блуждаещия нерв.

Целта на този процес е поддържане на постоянно налягане вътре в стомаха без значение колко храна е изял човек.

Разтежение на стомаха – заблуди и реалност

В стомаха има рецептори за разтягане.

Те са разположени в определени участъци от стените и изпращат сигнал в мозъка, който следва да ни накара да спрем да ядем.

Ако човек продължи да се тъпче с храна, започва да му се гади.

Но когато се яде на предела на възможностите, с течение на времето чувствителността на рецепторите намалява, а това означава, че гаденето не се появява толкова бързо.

Факт!

Течната храна бързо напуска стомаха – само за 5 минути.

Така че никакви обеми от течност не могат да го разтегнат.

Единствено твърда храна може да разтегне стомаха.