Учени от Научния център в Хюстън от Университета на щата Тексас решили да проверят влиянието на промяната на настроението върху образуването на провъзпалителни интерлевкини и ръст от възникването на различни заболявания.
За провеждане на своя експеримент изследователите използвали активация активацията на опиоидните рецептори, за да стимулират едно или друго настроение у участниците в изследването.
При влияние на опиодните рецептори учените постигали различни настроения и измервали нивото на интерлевкин ил-18, който е свързан с възпалителни реакции в организма. Общо в експеримента участвали 28 доброволци.
Изследователите установили, че настроението еднозначно влияело на образуването на ил-18, като тъгата повишавала нивата му, а неутралното настроение го понижавало.
Най-силните изменения в нивото на синтеза на интерлевкин ил-18 били при печал и депресия. В този случай концентрациите на възпалителния белтък се увеличавали с няколко пъти.
Получените от авторите на научния труд данни показват, че динамичните изменения на нивата на интерлевкин-18 сериозно зависят или се повлияват от отрицателните емоции, такива като тъга или депресия.
Но все пак е необходимо изследванията да продължат, за да се разбере по-добре повишаването на възприемчивостта на човека към различни заболявания, например като диабет, заболявания на сърцето и хроничната болка при хората с депресии.
От екипа на Lechenie.bg обръщаме внимание на читателите, че са открити взаимовръзки между интерлевкин ил-18 и следните състояния:
• Стимулира развитието на болестта на Крон;
• Влошава състоянието при миелоидна левкоза;
• Прочитането на неходжинските лимфоми се задълбочава;
• Влошават се прогнозите при рак на млечната жлеза с метастази;
• Активира провъзпалителния фактор на транскрипцията NF-κB- стимулиращ развитието на множество заболявания;
• Присъства в голямо количество при андемиозе;
• Въвлечен в развитието на тиреоидит на Хашимото;
• Честа причина е за развитие на автоимунна хипотиреоза;
• Присъства в значителни количества в невронните клетки при болестта на Алцхаймер;
• Установяват се високи нива при цироза на черния дроб и сепсис;
• Съпровожда червения вятър и ревматоидния артрит;
• Стимулира развитието на атеросклероза;
Известни са следните естествени вещества и способи, потискащи /инхибиращи/ интерлевкин ил-18:
• Куркума;
• Аллопуринол, кверцетин и рутин;
• Средиземноморска диета;
• Доброто настроение;
И все пак настроените до голяма степен зависи от хранителния ни режим. Съществуват достатъчно данни, които показват, че различни храни повишават риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.
Ново изследване показва, че от менюто ни зависи и емоционалното ни състояние. Връзката между храната и настроението е изключително сложна.
Чувствителността към храната се различава също както и предразположеността на различните хора към едни и същия заболявания.
Много хора в състояние на стрес променят своя хранителния си режим. Така постъпват 1/3 от участниците на изследването, проведено от Националното радио на САЩ, фондът на Робърт Вуд Джонсън и Харвардското училище по обществено здраве.
По време на стрес хората често започват да ядат сладко или богата на въглехидрати храна, например бисквити или макаронени изделия.
Но продуктите, които ни успокояват, същевременно водят до хормонални нарушения и резки покачвания на кръвната захар.
Професорът от Харвардския университет Дейвид Людвиг и неговите колеги провели интересно изследване.
Момчета в юношеска възраст ядели на закуска различни продукти.
На едни били давани яйца, които са много добър източник на белтъци, а на други – богати на растителни влакна пълнозърнести овесени ядки, а на трети - рафинирани овесени ядки.
Установено, че последните повишават гликемичния индекс, което довело до нарастване на нивата на адреналина – хормона на стреса, който ускорява растежа на раковите клетки.