Пролет и есен – преходните сезони са традиционното време за обостряне на гастрит и на многобройни заболявания на храносмилателната система.
Завръщането на гастрита се съпровожда с гадене, болка и други неприятни усещания.
Как да ги предотвратим?
Списъкът с мероприятия, които помагат за профилактика на обостряне е доста широк – хранене, отказ от вредни навици и много други.
Сезонно обостряне на гастрит
Диагнозата „хроничен гастрит“ предполага редовни прегледи, а не само в периода на предполагаемите обостряния.
Ако пациентът е убеден, че обострянето на гастрита е вече минало, това не изключва консултация със специалист и изследване.
Под тези симптоми е възможно да се скриват и други заболявания на храносмилателната система.
Ако вече е поставена диагноза „обостряне на гастрит“, то по-нататъшната тактика е необходимо да се обсъди с водещия специалист.
Дори и по-рано пациентите да са приемали определен препарат, това невинаги означава, че тези лекарства трябва да се приемат постоянно.
Съвременната фармакология не стои на едно място, постоянно се появяват нови и по-съвременни препарати, притежаващи по-добри лечебни свойства.
Какви препоръки могат да дадат лекарите?
Съчетаване на приятното с полезното
Гастроентеролозите са на едно мнение – 2 пъти годишно, желателно – пролет и есен, е необходимо да се посещава курорт с лечение с минерални води.
Тези мероприятия са не само полезни за профилактика на обостряне, но и при лечение.
Както отбелязват някои пациенти, при курортно лечение и почивка под лекарски контрол, се връщат бодри, отпочинали и в добро здраве.
Избор на курорт и вида води за лечение на гастрит, ще зависи от формата на болестта, здравословното състояние, наличие на обостряния и съпътстващи заболявания.
Съществува принципна разлика в лечението на гастрит с повишена и понижена киселинност на стомашния сок.
Преди избор на курорт е необходима консултация с лекуващия лекар и необходимите препоръки.
Правила за хранене
Правилното хранене е основата на лечение на много заболявания на вътрешните органи.
Понякога то оказва помощ в профилактиката на обостряния.
И гастритът не е изключение.
Зимното и пролетното меню често е изпълнено с маринати, много осолени храни прочие съвсем не полезна храна.
За пациентите страдащи от хронични форми на гастрит тези храни са противопоказни.
Що бъде поставена диагноза пациентите трябва да следят строго с какво се хранят и понякога да се отказват от всякакви храни, тъй като здравето е поставено на карта.
Препоръките за хранене обикновено се дават от лекуващия гастроентеролог, като се изхожда от вида гастрит и количеството обостряния за година.
В медицината съществуват няколко вида лечебни диети.
При гастрит от храненето се изключва мазно, маринати, кисело, солено и пикантно.
По-нататъшните и по-детайлни препоръки зависят от типа гастрит.
При диагноза гастрит с повишена киселинност от менюто е необходимо се изключат месните и рибни бульони, полуфабрикати, fast food, аламинутите.
Тези ястия силно дразнят вкусовите рецептори, стимулират допълнителен синтез на храносмилателни сокове и киселина, следователно само влошават състояние на пациента.
За болните от гастрит са препоръчителни добре сварените каши, супи тип яхния, термично обработени зеленчуци, постни меса и риба.
При съставяне на менюто за хора с гастрит с понижена киселинност е най-важно да се избират храни, които стимулират образуването на храносмилателни сокове.
Затова и в менюто следва да се включат различни напитки, отвари, препоръчително е да се ядат повече зеленчуци, да не се отказваме от месото и зърнените.