При сериозни бъбречни заболявания лекарите препоръчват спазване на строга диета и ограничаване консумацията на редица на храни.
Правилното хранене заедно с медикаментозното лечение ускорява оздравяването на болния и предотвратява развитието на възпалителни процеси в отделителната система.
Препоръчителният хранителен режим при бъбречни заболявания изключва всички храни, които могат да предизвикат раздразнение в тези органи и да усилят болезнените усещания.
Диетата позволява значително намаляване натоварването върху болните бъбреци.
Същевременно организмът си набавя достатъчно калории, хранителни вещества и микроелементи за нормално функциониране.
При болни бъбреци млякото е много полезно, както и млечнокиселите храни с ниска масленост. Допускат се и някои подправки.
Употребата на сол значително намалява, а при остри възпалителни процеси в бъбреците, се преустановява напълно.
Забранени храни при болни бъбреци
От хранителния режим е желателно да се изключат краставици, тиквички и тиква.
Тези храни са със силно изразен диуретичен ефект, което значително увеличава натоварването върху бъбреците.
Следва да се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци, освен гореизброените, в суров и варен вид.
Също е необходимо да се намали количеството течности. Не е препоръчително да се пие повече от 1 литър вода на ден, в против случай бъбреците се претоварват.
Храни, които не са препоръчителни при болни бъбреци:
1. Алкохолни и газирани напитки с добавени изкуствени оцветители
Алкохолът и големият обем от течности увеличават значително натоварването върху отделителната система и бъбреците.
Оцветителите и консервантите в напитките предизвикват раздразнение и възпалителни процеси в тъканите на бъбреците.
2. Хляб и тестени изделия с добавена сол
Следва да се има предвид, че максималното количество сол при бъбречни заболявания не трябва да превишава 5 грама.
Трябва да се отчита и естественото съдържание на сол в редица храни при изготвянето на специалния хранителен режим.
3. Храни със силно изразен солен, кисел или пикантен вкус
Изобилието от сол, киселини и подправки натоварва значително бъбреците.
4. Концентрирани месни, гъбени и рибни бульони
Излишното натоварване на белтъците води до излишък от азотни съединения в организма. Освен че натоварват значително органите на отделителната система, тези съединения отравят и целия организъм.
5. Храни с високо съдържание на мазнини – сланина, масло, мазно месо
Болният следва да ограничи максимално употребата на мазнини от животински произход.
Препоръчителни храни при сериозни бъбречни заболявания
Както бе казано и по-горе, задачата на лечебното хранене е значително намаляване натоварването върху бъбреците и същевременно организмът да получава всички необходими хранителни вещества.
Правилното хранене трябва да включва:
• Пшеничен хляб и тестени изделия, приготвени без сол
Трябва да са с добавени пшенични трици и да са с по-високо съдържание на полезни белтъци.
• Зеленчукови или пилешки супи
С добавени от препоръчителните зеленчуци и зърнени храни.
Не е желателно добавянето на сол, както и запържването в масло. За усилване на вкуса може да се добави малко лимонов сок.
• Постно месо, риба, пилешко във варен и задушен вид
В първите 10-14 дни при лечение на остри възпалителни процеси в бъбреците е желателно тези храни да не се консумират.
• Млякото и млечнокиселите продукти са задължителни
Но трябва да са с ниско съдържание на мазнини.
За разнообразие може да се приготвят и ястия от тези храни. Не се препоръчва употребата на сметана и масло. Разрешава се и по малко сирене.