Пристрастяването към всичко органично и към здравословния начин на живот, от няколко години е световна тенденция.
Натуралните продукти са хипоалергенни, приятни за тялото и позволяват съприкосновение с природата.
Но на фона на активното използване на различни органични стоки, било то храни, козметика, дрехи и текстил за дома, при много хора се появяват алергии.
И това става напълно неочаквано, тъй като избират всичко натурално, за да избегнат подобни проблеми.
Каква е причината за подобни реакции?
Какво трябва да се направи, за да се избегнат?
Днес целият свят се стреми всичко да е натурално, включително храната и козметиката.
Но много хора се сблъскват с алергични реакции там, където не би трябвало да ги има.
С какво е свързано това?
В случая с употребата на натурални продукти е важен фактът съставът им е ясен и дали в тях няма някакви примеси.
Например, фермерското мляко е с кратък срок на годност, тъй като в него не се добавят консерванти, не се пастьоризира и не се стерилизира.
Алергична реакция в повечето случаи би трябвало да е изключение.
Обикновено възниква от явен алерген.
Например, ако в продукта или в козметиката има потенциално опасно вещество – мед, цитруси или нещо още.
И трябва да се има предвид, че алергията ще бъде именно към това вещество, а раздразнението предизвикано от консерванти или немаркирани примеси се свежда до минимум.
Необходимо е просто внимателно да четем етикетите и да не купуваме продукти, в чийто състав има силни алергени.
Към какво може да се развие нежелана реакция – към дрехи, хранителни продукти или към козметика?
Не е задължително да възникне алергия.
Реакция се появява, ако организмът е с повишена чувствителност към даден алерген.
Тази патологично повишена чувствителност се предизвиква от различни фактори – наследственост, външно въздействие, стрес, нарушения в органите и системите на тялото.
Има и т.нар. хистаминопровокатори.
Това са продуктите, които явно предизвикват нежелани реакции – риба, мед, орехи, цитруси.
Ако подобни продукти се добавят към козметични средства, производителите са длъжни да омекотят тяхното действие.
Хранителните продукти е възможно да предизвикат алергични реакции само в някои случаи:
1. Алергия към продукт, например, към пшеница, мляко, костилкови плодове, ядки, картофи, ябълки, цитруси.
2. Реакцията е към консерванти и добавки, дори в органичните продукти се откриват понякога;
3. Поява на реакция към немаркиран компонент на продукта;
В случая с козметиката нежеланите реакции могат да бъдат вследствие на некачествен състав на средството, или използване на неотбелязани на етикета съставки.
Най-често така става с кремовете.
Що се отнася до дрехите, алергия към тях може да се развие, ако материалите не са качествени, или се използват нискокачествени оцветители.
Какво може да се превърне в алерген в козметиката?
В алерген може да се превърне всяка една съставка на козметичното средство.
Затова е много важно да се четат етикетите.
Така, например, консервантите парабени не трябва да се повече от 2.
Алфа-хидрокиселините – това са плодови киселини, които могат да станат причина за развитие на алергични реакции на травмирана кожа.
Вредни са и изкуствените оцветители.
Освен това трябва да се има предвид, че реакцията може да е предизвикана и от растителни компоненти – например, от лайка.
Срокът на годност на козметиката не трябва да е по-дълъг от 2 години.